Результати нового дослідження показали, чому комарі кусають одних людей частіше, ніж інших. Вчені Єльського університету виявили, як смак впливає на смакові властивості цих комах, передають Патріоти України.
Нещодавні дослідження виявили, як різні смаки кодуються нейронами комарів, впливаючи на їх поведінку, як-от кусання, годування та відкладання яєць. Це відкриття може призвести до нових стратегій запобігання укусам комах і потенційного припинення поширення хвороб, які вони переносять, пише TechExplorist.
Дослідження визначає специфічні сполуки в поті людини, які можуть посилити укуси комарів, і гіркі сполуки, які пригнічують харчування та відкладання яєць. Ці знахідки дозволяють по-новому зрозуміти, чому одних людей більше приваблюють комарі, ніж інших, кажуть експерти.
">За словами науковців, зосереджуючись на азіатському тигровому комарі, який поширився в усьому світі та зараз зустрічається на шести континентах, дослідження підкреслює роль цього виду в поширенні таких хвороб, як денге та чикунгунья. Оскільки цей комар конкурує з іншими видами, він становить все більшу загрозу для здоров’я населення в майбутньому, кажуть фахівці.
Щоб дослідити смакові здібності азіатського тигрового комара, експерти протестували 46 різних смакових сполук, включаючи цукри, солі, гіркі сполуки та амінокислоти. Вони спостерігали, як нейрони в органі смаку комара реагують на кожну сполуку.
Результати показали, що в той час, як деякі сполуки, такі як цукри, активували багато нейронів, інші дивним чином пригнічували нейрональну активність, зазначили вчені.
Науковці також досліджували, як різні смакові сполуки впливають на поведінку комарів щодо укусів, годування та відкладання яєць. Вони виявили, що певні смаки або сприяють, або пригнічують певну поведінку. Наприклад, гіркі сполуки зменшували апетит, але не впливали на несучість.
Цікаво, що поєднання солі та амінокислот, які є у людському поті, притягували комарів. Дослідники припускають, що комахи можуть виявити цю унікальну комбінацію та визнаючи її сприятливим місцем для укусу.
Крім того, коли науковці представили комарам різні види людського поту, вони виявили, що комахи віддають перевагу певним зразкам. Тобто певний склад поту може бути більш привабливим для них, кажуть фахівці.
"Ми вважаємо, що це може бути розгадкою того, чому одних із нас кусають комарі частіше, ніж інших.Ця інформація може допомогти визначити сполуки, які спонукають комах не кусати", – наголосив старший автор дослідження Джон Карлсон
Деякі досвідчені господині не відразу починають варіння манної крупи. Спочатку цей продукт вирушає на сковороду. Робиться це для досягнення одразу трьох позитивних результатів, передають Патріоти України. По-перше, попереднє обсмажування крупи зробить ...
Мед — смаколик від природи, який споживають не лише, як окремий продукт, а й печуть із ним торти. Додають у каші чи чай замість цукру, використовують під час консервації. Але якщо ви купуєте мед на ринку, а не берете у перевірених людей із пасіки, то в...