Перевірте улюблені десерти! Вчені оприлюднили список найнебезпечніших інгредієнтів у їжі

Новітнє дослідження німецьких учених у журналі eClinicalMedicine розкриває, які саме добавки в ультраоброблених продуктах підвищують ризик смерті, а які можуть навпаки допомагати організму, передають Патріоти України.

Виявилось, що не всі ультраоброблені інгредієнти однаково шкідливі. Серед «червоних зон» – деякі види цукру, підсолоджувачі, ароматизатори, барвники та підсилювачі смаку. Однак, за дослідженням, деякі компоненти навіть можуть знижувати ризик смерті завдяки високому вмісту пектину – розчинної клітковини, що покращує травлення та підтримує рівень цукру в крові.

Ключові інгредієнти, пов’язані з підвищеним ризиком смерті:

  • Глутамат
  • Рибонуклеотиди
  • Ацесульфам
  • Сахарин
  • Сукралоза
  • Фруктоза та інші види цукру
  • Лактоза
  • Мальтодекстрин

Інтересно: желюючі агенти, багаті на пектин, навпаки, можуть захищати організм.

Дослідження охопило 186 744 учасників віком 40–75 років у британському Біобанку, за якими спостерігали багато років. За цей час зареєстрували 10 203 випадки смерті. Вчені виділили п’ять категорій інгредієнтів, що найбільше пов’язані з ризиком: підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники, підсолоджувачі та різновиди цукру.

Результати показують, що не всі ультраоброблені продукти однаково небезпечні, а певні добавки можуть бути корисними. Автори дослідження сподіваються, що їхні дані стануть основою для нових рекомендацій щодо безпечного харчування та подальших наукових досліджень.

Це така смакота! Гороховий суп, від якого неможливо відірватися

середа, 17 грудень 2025, 9:15

Не знаєте, що приготувати на обід? Гороховий суп - безпрограшний варіант, особливо якщо додати до нього копчені ребра. Саме вони надають страві глибокого, насиченого смаку та виразного аромату, передають Патріоти України з посиланням на. Рецептом поділ...

А ви це знали? Чому потрібно обов'язково додати оселедець у свій раціон

середа, 17 грудень 2025, 8:50

Оселедець - дуже цінний і смачний продукт, який може бути основою для багатьох салатів, а також закусок, популярною серед яких є форшмак. Ще оселедець можна дуже смачно замаринувати з цибулею, зеленню, та просто гірчицею і соком лимона, передають Патрі...