Вчені пояснили, як пов'язані психоз і нестача сну в дитинстві

Вчені з університету Бірмінгема виявили, що постійне недосипання в ранньому дитинстві може провокувати психотичні розлади у подальшому житті. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в JAMA Psychiatry, пише Neuro Science News.

Науковці проаналізували інформацію про тривалість нічного сну у понад 12 тисячі дітей віком від 6 місяців до 7 років і психічне здоров'я майже 4 тисяч 24-річних людей.

Вони виявили, що у дітей, які постійно мали обмежений сон, у ранньому дорослому віці у два рази частіше розвивалися психотичні розлади та майже в чотири рази частіше виникали психотичні епізоди.

"Цілком нормально, коли діти страждають від проблем зі сном у різні періоди свого дитинства, але це може стати хронічною проблемою. Постійна нестача сну може бути не єдиною причиною психозу в ранньому та дорослому віці, але є сприяючим фактором у його розвитку", – пояснила провідна авторка, докторка Ізабель Моралес-Муньос.

Вона зауважила, що команда не змогла довести причинно-наслідковий зв’язок між нестачею сну в дитинстві та психозом у дорослому віці, але встановила, що він є одним із факторів виникнення розладу.

"Ми знаємо, що раннє втручання дійсно важливе для допомоги молодим людям із психічними захворюваннями. Розуміння ролі, яку хороша гігієна сну відіграє в позитивному психічному здоров’ї, може бути дійсно важливою частиною цього процесу", – додала дослідниця.

Корисний лайфхак: Як надовго зберегти воду свіжою в пластикових пляшках

понеділок, 20 травень 2024, 19:37

Такі рекомендації допоможуть в екстрених ситуаціях зберігати воду свіжою впродовж кількох місяців. Відключення світла й води через руйнування критичної інфраструктури змушують українців тримати запаси питної та технічної води. Тому варто знати, як можн...

Психологічний тест! Ваш стиль тримання телефону розкриє вашу справжню сутність

понеділок, 20 травень 2024, 19:12

Пропонуємо цікавий тест на визначення особистості. Те, як ви тримаєте телефон, розкаже усю правду про вас. . Цей тест на визначення вашої манери тримати телефон може багато чого розповісти про ваші інтереси, характер, поведінку, сильні та слабкі сторон...