У сучасній культурі широко вважається, що для оптимального здоров'я люди повинні ділити свій щоденний раціон на три великі приймання їжі — сніданок, обід і вечерю. Та чи дійсно це так? Це переконання переважно походить від культури та ранніх епідеміологічних досліджень. Останнім часом експерти почали змінювати свою точку зору, вважаючи, що вживання менших, але частіших прийомів їжі може бути найкращим для запобігання хронічним захворюванням і схуднення. Як результат, все більше людей змінюють свої харчові звички на користь кількох малих приймань їжі протягом дня, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Хоча кілька досліджень підтримують ці рекомендації, інші не показують суттєвих переваг. Насправді деякі дослідження вказують, що може бути корисніше дотримуватися трьох більших приймань їжі.
Невеликі та часті порції їжі часто розглядаються як універсальний засіб проти ожиріння, і багато хто вважає, що їжа кожні 2-3 години допомагає прискорити метаболізм. Однак деякі дослідження показують, що менш часті великі приймання їжі можуть мати більший вплив на термічний ефект їжі. Хоча результати досліджень на загальну популяцію змішані, деякі експерти вважають, що для спортсменів часті невеликі порції їжі можуть бути корисними.
Люди, які їдять частіше, ймовірно, отримують кращу якість харчування. Зокрема, ті, хто споживає хоча б три порції їжі на день, мають більший рівень споживання овочів, зелені, бобових, фруктів, цільних злаків та молочних продуктів. Вони також ймовірніше споживають менше натрію та доданих цукрів.
Подібно до цього, дослідження 2020 року, опубліковане в British Journal of Nutrition, показало, що збільшення частоти приймань їжі — приблизно три порції на день — пов'язане з покращенням якості харчування. Дослідники виявили, що частота перекусів і якість харчування змінюються залежно від того, чим саме людина перекушує.
Невеликі часті приймання їжі можуть бути корисними для людей, які:
Якщо ваша мета — схуднути, важливо звертати увагу на розміри порцій. Переконайтесь, що ви залишаєтеся в межах добових калорійних потреб і розподіляєте їх серед кількості приймань їжі, яку ви споживаєте. Наприклад, якщо вам потрібно 1 800 калорій для підтримки ваги і ви обираєте шість малих порцій їжі на день, то кожна з них має містити близько 300 калорій.
Люди, які можуть отримати користь від трьох більших приймань їжі на день, включають:
Важливо пам'ятати про якість харчування та надавати перевагу цілим продуктам. Менша кількість приймань їжі означає менше можливостей отримати необхідні поживні речовини.
У сучасній культурі широко вважається, що для оптимального здоров'я люди повинні ділити свій щоденний раціон на три великі приймання їжі — сніданок, обід і вечерю. Та чи дійсно це так? Це переконання переважно походить від культури та ранніх епідеміоло...
У Радянському Союзі, де дефіцит товарів був повсякденним явищем, деякі продукти вважалися справжньою розкішшю, доступною лише вузькому колу людей, передають Патріоти України. Поки більшість громадян стояли в чергах за хлібом і молоком, партійні функціо...