Включіть до раціону - і не пошкодуєте: ТОП-7 пар продуктів, які допоможуть скинути зайву вагу

Ви помічали, що при одній і тій же кількості калорій їжа або допомагає втрачати вагу швидше, або кожні 100 г даються титанічними зусиллями? І найдивніше: можна їсти абсолютно корисну їжу і не худнути, а після заборонених продуктів вага раптом починає падати, передають Патріоти України.

Цьому є наукове пояснення. Деякі поєднання продуктів можуть прискорювати або уповільнювати обмін речовин, оскільки їх активні компоненти взаємодіють між собою. Про те, як саме це працює, ми розповімо в зібраних прикладах ефективних комбінацій.

М’ясо і чорний перець

Вчені вивчили, як чорний перець у поєднанні з куркумою впливає на засвоюваність м’яса з гамбургера. Виявилося, що жирне м’ясо стає кориснішим, якщо додати приправи під час його приготування. М’ясо – основне джерело білка. Тому використання приправ дозволить не відмовлятися від улюблених продуктів на період схуднення і принесе користь здоров’ю. Перець особливо корисний тим, хто займається спортом: покращує метаболізм, регулює вуглеводний і жировий обмін. Вчені рекомендують ввести його до раціону як харчову добавку для посилення корисного ефекту фізичної активності.

Молоко і куркума

Молоко з куркумою може стати альтернативою протеїновим коктейлям або готовим питним йогуртам (в останніх зазвичай чимало цукру та інших домішок). Цей напій ще називають golden milk, «золоте молоко». Приготувати його можна вдома:

  1. Змішайте 40 г куркуми і 100 мл води.
  2. Закип’ятіть суміш, після чого ще 5-10 хвилин варіть, помішуючи до стану густої пасти.
  3. Додайте 1 ч. л. пасти на склянку кип’яченого молока.

Готову пасту необхідно зберігати в холодильнику (але не понад місяць). В 1 ст. л. куркуми міститься: 26% від добової норми марганцю, 16% від добової норми заліза, незамінні жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітаміни В6 і С. Вчені вважають, що зайва вага завжди пов’язана із запаленням в організмі. Якщо усунути цей процес, людина починає худнути швидше. Куркумін знижує запалення, окислювальний стрес і артеріальний тиск, покращує чутливість до інсуліну. Молочні продукти допомагають втрачати зайві кілограми. У людей, що п’ють молоко, знижується ризик діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань (особливо інсульту) і збільшується міцність кісток.

Яйця і солодкий перець

Вчені вивчили різницю у відчутті ситості, яке виникає після вживання на сніданок яєць і хлібобулочних виробів. Виявилося, що після білкового сніданку людина відчуває себе ситою набагато довше. Яєчня на сніданок допомагає з’їдати на 18% менше калорій за день. Солодкий перець допоможе зрушити вагу з мертвої точки: в 100 г цього овочу міститься 213% від добової норми вітаміну С. Коли в організмі достатня кількість вітаміну С, він окислює на 1/3 більше жирів під час тренування, і вага йде вниз. Існує гіпотеза, що саме дефіцит вітаміну С призводить до того, що вага стоїть на місці.

Грейпфрут і риба

Половинка грейпфрута перед їдою допомагає знизити вагу. У групі людей, які вживали склянку грейпфрутового соку або половинку свіжого грейпфрута, втрата ваги становила близько 1,5-1,6 кг за 12 тижнів. Важливо, що люди, які брали участь в дослідженні, не змінювали свого звичного раціону, а просто додали до нього грейпфрут. За рік така невелика зміна потенційно допоможе скинути 6,4 кг. В як білкову основу раціону можна використовувати рибу. Так, в 100 г сардин міститься 49% від добової норми білка, 68% від добової норми вітаміну D і 149% від добової норми вітаміну В12, низький рівень якого часто пов’язаний з наявністю зайвої ваги. Для порівняння, в 100 г лосося міститься 51% від добової норми білка і 58% від добової норми вітаміну В12.

Шоколад і червоний гострий перець

100 г темного шоколаду (70-85% какао в складі) містять, у % від добової норми споживання:

  • білок – 16%;
  • залізо – 66%, марганець – 97%;
  • мідь – 88%, цинк – 22%, магній – 57%;
  • омега-3 і омега-6 – 34 мг і 1 218 мг;
  • вітамін В6 – 2%, В12 – 5%, вітамін К – 9%, рибофлавін – 5%.

Метаболізм може сповільнюватися на тлі нестачі заліза, цинку і селену. Зайва вага часто зустрічається у людей з низьким вмістом заліза в організмі. Тому важливо додавати до раціону продукти, що максимально задовольняють денну потребу в корисних речовинах. У 100 г шоколаду міститься 80 мг кофеїну, який прискорює метаболізм. Приблизно стільки ж кофеїну міститься в чашці еспресо. Червоний перець містить капсаїцин. Він прискорює обмін речовин, допомагає спалити більше калорій, надовго дає відчуття ситості.

Домашній сир і вишня

Дослідники з Університету штату Флорида виявили, що сир – це чудесний варіант для пізньої вечері. Фахівці вивчали реакцію організму на 30 г білка, спожитого за 30-60 хвилин до сну. Сир поліпшив обмін речовин, позитивно вплинув на структуру м’язів і загальний стан здоров’я. Вишня багата антоціанами, які допомагають боротися з надлишками жиру в організмі. Вишневий сік – незамінний помічник для тих, хто активно займається спортом. Сік знижує відчуття втрати сили і допомагає швидше відновити м’язи, зменшує запалення в організмі. Із 150 г вишні організм отримує 40% від добової норми вітаміну А, 26% від добової норми вітаміну С.

Картопля і томатний сік

Солодка картопля відрізняється від білої: вона містить мало крохмалю. Тому за своїми поживними властивостями, вмістом клітковини і калію, енергетичної цінності вона дуже схожа з бананом. На відміну від листових зелених овочів, картопля забезпечує нас білком високої біологічної цінності. Вчені активно досліджують, чи дійсно вживання картоплі веде до збільшення ваги, і спростовують цю ідею. Більша частина калорій в порції картоплі, приготовленої будь-яким способом (картопля фрі, обсмажена картопля, чипси), – це жири, які до того ж піддали тепловій обробці. Немає точних доказів того, що вживання картоплі, приготованої без олії (печеної або вареної картоплі), призводить до набору ваги. Картопля – чудове джерело нерозчинної клітковини, яка допомагає шлунку працювати швидше. В одному з досліджень вчені виявили, що солодка картопля допомагає боротися із зайвою вагою. Цей ефект можна пояснити тим, що після вживання картоплі почуття голоду настає пізніше, і в підсумку загальна калорійність добового раціону зменшується. У 100 г печеної картоплі міститься майже стільки ж клітковини, як і в бурому рисі, але менше калорій. Страву з печеної картоплі можна доповнити томатним соком або свіжими помідорами. Томатний сік допомагає зменшити об’єм талії. Це було з’ясовано в ході дослідження, в якому жінки випивали по 280 мл томатного соку щодня протягом 2 місяців. Цей ефект досягається завдяки лікопіну – речовині, що міститься в помідорах та інших червоних овочах і захищає нас від проблем з метаболізмом.


Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...