Все дуже просто! Вчені назвали точний індикатор старіння організму

Учені з клініки Майо виявили, що здатність людини зберігати рівновагу є точнішим індикатором старіння, ніж сила м’язів або хода. Результати дослідження, опубліковані в журналі PLOS ONE, свідчать про те, що саме рівновага найшвидше погіршується з віком, передають Патріоти України.

У дослідженні взяли участь 40 здорових людей старше 50 років. Учасники проходили різні тести, що оцінювали силу м’язів, рівновагу і ходу. Виявилося, що здатність стояти на одній нозі, особливо на недомінантній, знижувалася у всіх учасників із віком. При цьому сила м’язів і параметри ходи змінювалися менш значно.

Автори дослідження пояснюють це тим, що для підтримання рівноваги необхідно задіяти не лише м’язи, а й органи зору, вестибулярний апарат і нервову систему. З часом ці системи стають менш ефективними, що призводить до погіршення рівноваги.

Втрата рівноваги значно підвищує ризик падінь, особливо у літніх людей. Падіння можуть призвести до серйозних травм, переломів і навіть інвалідності. Тому збереження рівноваги є одним із ключових чинників для підтримання якості життя в літньому віці.

На щастя, рівновагу можна тренувати. Вчені рекомендують включати у своє повсякденне життя вправи, спрямовані на поліпшення балансу. Наприклад, можна стояти на одній нозі, виконувати вправи на балансборді або займатися йогою.

Особливий тест! Виберіть ангела та дізнайтеся про приховане для вас послання

неділя, 7 грудень 2025, 12:45

Виберіть одного ангела і відкрийте для себе приховане послання, яке він, можливо, нашіптував вам уже давно, але ви не могли його зрозуміти. Це буде життєва порада: якщо ви захочете і зможете її дотримуватися, то станете трохи ближчими до щастя, передаю...

Сполоснули фрукти чи овочі й думаєте, що ті чисті? Найпоширеніша помилка, через яку з’їдаємо пестициди

неділя, 7 грудень 2025, 12:12

Мало хто дотримується рекомендацій щодо ретельного миття фруктів та овочів після покупки. Однак експерти попереджають: просте ополіскування під проточною водою може залишати на продуктах більшість пестицидів, бактерій та бруду. Є кілька методів, які сп...