Втішний висновок для фанатів напою: Яка кава збільшує тривалість життя - результати дослідження

Дослідники з Південного медичного університету в Гуанчжоу, Китай, з’ясували, що вживання кави може збільшити тривалість життя, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

В дослідженні брали участь понад 171 000 учасників протягом 7 років. Результати опубліковані в Annals of Internal Medicine. Дослідження показали, що серед тих, хто обирав несолодку каву, шансів померти було на 16-20% менше, ніж серед тих, хто не пив каву взагалі. А серед тих, хто регулярно додавав до чашки кави одну столову ложку цукру, шанси не померти зросли до 29-31%.

Старша дієтологиня медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) Дана Елліс Ганнес не вважає такі висновки несподіваними, оскільки є багато даних, які підтверджують, що кава є корисним протизапальним напоєм. «Найкориснішою є чорна кава, тому що вона містить усі корисні поліфеноли й антиоксиданти кави без будь-яких запальних сполук, які можуть бути виявлені в надто великій кількості цукру або вершків», — заявила Ганнес.

Щодо додавання однієї ложки цукру, на думку дієтологині, така кава має такий самий ефект, як кава без цукру, тому що «1 чайна ложка цукру — це дуже мало у всій схемі збалансованого харчування, і ця невелика кількість цукру не призведе до коливання». Дослідниця порекомендувала уважно ставитися до кількості вживаного цукру, якого може бути дуже багато у сильно підсолоджених напоях (деякі незвичайні кавові напої можуть містити від 8 до 12 чайних ложок цукру плюс вершки). Таке споживання цукру, безумовно, підвищує рівень цукру в крові та має серйозні наслідки для здоров’я.Дослідники з Південного медичного університету в Гуанчжоу, Китай, з’ясували, що вживання кави може збільшити тривалість життя.

В дослідженні брали участь понад 171 000 учасників протягом 7 років. Результати опубліковані в Annals of Internal Medicine. Дослідження показали, що серед тих, хто обирав несолодку каву, шансів померти було на 16-20% менше, ніж серед тих, хто не пив каву взагалі. А серед тих, хто регулярно додавав до чашки кави одну столову ложку цукру, шанси не померти зросли до 29-31%.

Старша дієтологиня медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) Дана Елліс Ганнес не вважає такі висновки несподіваними, оскільки є багато даних, які підтверджують, що кава є корисним протизапальним напоєм. «Найкориснішою є чорна кава, тому що вона містить усі корисні поліфеноли й антиоксиданти кави без будь-яких запальних сполук, які можуть бути виявлені в надто великій кількості цукру або вершків», — заявила Ганнес.

Щодо додавання однієї ложки цукру, на думку дієтологині, така кава має такий самий ефект, як кава без цукру, тому що «1 чайна ложка цукру — це дуже мало у всій схемі збалансованого харчування, і ця невелика кількість цукру не призведе до коливання». Дослідниця порекомендувала уважно ставитися до кількості вживаного цукру, якого може бути дуже багато у сильно підсолоджених напоях (деякі незвичайні кавові напої можуть містити від 8 до 12 чайних ложок цукру плюс вершки). Таке споживання цукру, безумовно, підвищує рівень цукру в крові та має серйозні наслідки для здоров’я.

Варто включити в раціон! Найкорисніші види риби для здоров'я серця та мозку

неділя, 16 листопад 2025, 13:06

Додавання риби до раціону є одним із найефективніших способів підтримати здоров’я серцево-судинної та нервової систем. Проте, як зазначають дієтологи, не всі види риби однаково корисні. Деякі містять вищі дози необхідних поживних речовин, як-от омега-3...

А ви це знали? Яке місце в літаку найгірше - ніколи там не сідайте

неділя, 16 листопад 2025, 11:44

Приємне передчуття від подорожі може зіпсувати одна проста неприємність - неправильно вибране місце в літаку. Але як не помилитись, резервуючи за собою сидіння, передають Патріоти України. Видання Express звернулось до тревел-експертів з питанням, яке ...