​Вуличне освітлення - ідеальне доповнення до екстер'єру

Освітленню на вулиці необхідно приділити стільки ж уваги, скільки і освітленню всередині будівлі. Крім своєї основної функції у створенні безпечних та комфортних умов, освітлення додатково стане яскравим доповненням до оформлення фасаду. Це важлива частина екстер'єру, яку детально описують під час проектування об'єкта.

Відповідні світильники успішно використовуються для облаштування приватних будинків, дач, котеджів, промислових об'єктів, офісів та інших місць. Вибираючи вуличне освітлення необхідно визначитися з варіантами світильників та їх зовнішнім виконанням. Бувають круглі, квадратні, овальні форми, а як джерело світла використовують кілька рішень.

Види світильників

Виділяють три великі категорії таких пристроїв:

  • ліхтарі з рефлекторами (встановлюються в основному на вулицях, коли необхідно охопити велику ділянку);
  • прожектори (застосовуються для точкового підсвічування будівель та різних об'єктів);
  • розсіяне зовнішнє освітлення (таке світло створюється плафонами рельєфної форми, відмінне рішення для паркових зон, зупинок та інших об'єктів).

Важливе значення має спосіб монтажу, тип лампи, що використовується, і матеріал виготовлення.

Спосіб монтажу

За цим параметром вуличні світильники також можна класифікувати, тому виділяють такі пристрої:

  • настінні;
  • підвісні;
  • вбудовані;
  • ґрунтові.

Підвісні моделі можна встановити до спеціальних кронштейнів або поперечних балок. Їх застосовують у форматі локального підсвічування. Вони відрізняються великим набором виконань та форматів. Виробники пропонують велику кількість стилізованих рішень у різному виконанні, включаючи стиль лофт, східний стиль, кантрі або хай-тек.

Настінні моделі світильників монтуються на будинки, можуть бути частиною декоративного освітлення. Ґрунтові ліхтарики встановлюються в землю, а стійкість та довговічність забезпечують спеціальні шурупи. Їх використовують для освітлення доріжок, забезпечуючи додатково декоративне підсвічування. Світильники, що вбудовуються, можна вбудовувати безпосередньо в бордюри, доріжки або стіни.

Джерела світла

Нещодавно використовувалися прості лампи розжарювання, що не забезпечують світло належної якості. В інтернет-магазині Leroy Merlin представлена велика кількість сучасних альтернативних джерел світла у вигляді ламп:

  • галогенні;
  • світлодіодні;
  • люмінесцентні;
  • енергозберігаючі.

Галогенні лампи є покращеними аналогами ламп розжарювання і служать вони у кілька разів довше. Люмінесцентні лампи також довговічні, але якість світла багато в чому залежить від температури навколишнього середовища. За мінусової температури ефективність світла падає на 45%.

Відмінним рішенням є світлодіодні світильники, що відрізняються безпекою, високою продуктивністю та надійністю. Вони мають низьке енергоспоживання, тому світильники такого типу можуть працювати цілодобово і без особливих витрат.

Вуличне освітлення може працювати від мережі, сонячних батарей чи акумуляторів. За бажання заощадити, можна до кожного вуличного світильника додати датчик руху.

Перевірте себе! Психологічний тест визначить, де ви знайдете своє щастя

середа, 7 серпень 2024, 11:10

Готові вирушити в захопливу мандрівку морями в пошуках свого щастя? Забудьте про повсякденні турботи і уявіть себе справжніми дослідницями щастя,, передають Патріоти України. Острови часто символізують унікальні місця, де ми можемо віднайти наше справж...

Це така смакота! Як приготувати картоплю з ребрами в духовці, щоб була така, як з печі

середа, 7 серпень 2024, 10:09

Ароматну та рум’яну картопельку, як колись готували бабусі в печі, можна приготувати і в духовці. Для цього треба купити хороші свинячі ребра, а ще обов’язково мати вдома посудину, про яку написали в подробицях, тоді картопля точно вдасться така, як із...