Чашка ароматної кави - що може бути краще вранці? Однак багато хто досі "зависає" в кав’ярні при питанні бариста: "Вам кава на основі арабіки чи робусти?", передають Патріоти України.
Кавові зерна цих двох сортів зараз дуже популярні, але мало хто знає, чим вони відрізняються. Ми розбиралися у питанні разом з OBOZ.UA та поділимося з вами головними нюансами.
Перша і найголовніша відмінність — смак напою. Кава на основі робусти має сильний, різкий аромат з горіховим або деревним присмаком. А ось кава арабіка більш м’який, солодкий та фруктовий смак, часто навіть із відтінками шоколаду чи ягід.
Також ці два види кави відрізняються вмістом кофеїну : у кавових зернах робусти його майже вдвічі більше. Арабіка своїм м’яким смаком порадує тих, хто любить напій із помірним вмістом кофеїну.
До речі, кавові рослини робусти витривалі та можуть навіть рости в низькогір’ї з високими температурами та великою кількістю опадів. А ось рослинам кави арабіки необхідні особливі умови — наприклад, як більша висота над рівнем моря, прохолодніші температури і добре дренований ґрунт.
Відрізняються ці два види кави та за ціною. Через те, що рослини кави робусти легше вирощувати, вони доступніші за ціною. А ось арабіка вважається преміальним сортом, відповідно, ціна на продукт вища.
Кава робуста в основному виробляється в Африці та Південно-Східній Азії. А ось арабіка домінує у всьому світі, але частіше все ж таки присутня в Латинській Америці та деяких частинах Африки.
Якщо ви хочете зберегти молодість мозку - зосередьтеся на сні. Без жартів. За словами нейрофізіологині Луїзи Нікола, засновниці Neuro Athletics, "сон - це найбільш недооцінений інструмент високої продуктивності, який у нас є", передають Патріоти Україн...
Усередині нашого організму діє унікальна система захисту - кишковий бар’єр, який не пропускає небажані речовини. Коли цей бар’єр порушується, виникає запалення, що може стати причиною низки хронічних захворювань - від здуття живота до аутоімунних стані...