Ви будете здивовані! Дослідники назвали овоч, який ефективно підіймає рівень "хорошого" холестерину

З кожним роком у людському організмі зростає рівень холестерину. Щоб цьому запобігти, можна кинути палити, зменшити споживання алкоголю та підтримувати свою вагу на нормальному рівні. Як пише Healthdigest, щоб знизити рівень загального холестерину, можна також підвищити показник "хорошого" холестерину, іпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), які очищають поганий холестерин із крові та надсилають його до печінки, передають Патріоти України.

Помірні фізичні вправи підвищують рівень ЛПВЩ, але є і більш простий варіант - включити до свого раціону один конкретний овоч. Йдеться про звичайнісінький буряк.

Одна порція цього овочу у сирому вигляді містить лише 58 калорій і 13 грамів вуглеводів. Нехай вас не лякають 9 грамів цукру, тому що та сама порція буряка містить майже 4 грами клітковини та 2 грами білка, які сповільнюють травлення. Він також є хорошим джерелом калію - 442 міліграми. Якщо ви зневоднені, буряк може допомогти, оскільки він на 88% складається з води. 148 мікрограмів фолієвої кислоти (вітамін В9) разом з іншими вітамінами групи В захищають ваше серце від хвороб та інсульту.

Дослідження 2011 року в Farmacia розглянуло роль екстракту буряка в холестерині та окислювальному стресі у щурів. Науковці протягом 10 тижнів годували щурів їжею з високим вмістом холестерину, а потім давали їм екстракт буряка протягом 70 днів. Це дозволило знизити рівень холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів, підвищив рівень холестерину ЛПВЩ і зменшити пов’язаний з холестерином окислювальний стрес.

Якщо ви не любитель буряка, то можна пити сік з цього овоча. Дослідження 2015 року в Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences показало, що вживання бурякового соку протягом двох тижнів підвищило рівень холестерину ЛПВЩ, знизило рівень холестерину ЛПНЩ, покращило антиоксидантну здатність організму та знизило рівень кортизолу. Однак варто знати, що щоденне вживання цього продукту може пофарбувати вашу сечу та кал у червоний колір.

Згідно зі статтею 2021 року в Food Science and Nutrition, буряк багатий антиоксидантами, такими як бетанін, який може уповільнити ріст ракових пухлин або перекрити їх кровопостачання. Крім того, він може зробити ракові клітини більш чутливими до хіміотерапії, зменшуючи дозу хіміотерапії та побічні ефекти від неї.

Нітрати в буряку можуть знизити артеріальний тиск, оскільки вони покращують роботу кровоносних судин. Вони ж можуть покращити приплив крові до вашого мозку, щоб підвищити когнітивні функції у людей похилого віку. Цей овоч може захистити вашу печінку, активуючи захисні ферменти та знижуючи окислювальний стрес.

Їсте чіпси щодня? Ось що вони насправді роблять із вашим тілом

п’ятниця, 18 липень 2025, 23:55

Картопляні чіпси давно стали популярною закускою, без якої не обходиться жоден кіносеанс або вечірка. Проте, регулярне вживання цього хрусткого задоволення може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. І мова не лише про зайві кілограми, передают...

Одна ложка - і смак картоплі вже не той. Простий трюк для тих, хто не любить нудні обіди

п’ятниця, 18 липень 2025, 23:10

Хоч ми й охоче експериментуємо з новими рецептами, звичайна варена картопля досі залишається основою домашніх страв. Вона смачна, ситна й універсальна. Проте її приготування часто здається нудним і довгим. Добре, що є прості трюки, які не лише прискоря...