Ви будете здивовані! Як у СРСР називали перших жінок-програмувальниць

Сфера IT в сучасному світі є синонімом престижу та високих зарплат. А в СРСР для жінок-програмувальниць навіть придумали доволі специфічне прізвисько. Перші ЕОМ почали з’являтися в СРСР приблизно в 1950-х роках - тоді й зародилася професія програміста, передають Патріоти України.

Початок розвитку нової галузі заклала перша атомна станція в Обнінську. Її ввели в експлуатацію в червні 1954 року, а для обслуговування технічний питань створили математичний відділ, який складався переважно з дівчат. OBOZ.UA розповідає, як в радянську епоху зневажливо називали жінок-програмувальниць.

Програмувальниці виконували надскладну розумову роботу – проводили численні розрахунки, виводили формули, вирішувати рівняння. Працювали вони незалежно, але передавали дані один одному — так вдавалося в кілька разів прискорювати темпи роботи.

Розрахунки програмувальниці проводили на електромеханічних обчислювальних машинах "Рейнметал" та "Мерседес". Ці молоді жінки дійсно були першими фахівчинями в галузі програмування в СРСР.

Однак на початку 50-х назви для цієї професії ще не існувало, формально жінки були робітницями математичного відділу. Але у народі за ними закріпилося досить своєрідне прізвисько – на вулиці дівчат могли назвати "лохматушками".

Ситуація склалася цікава і доволі характерна для маленьких міст. У провінційному Обнінську з’явилися молоді, вродливі науковиці, випускниці московських курсів та інститутів. Тоді набирала популярності зачіска "бабетта", або, як її називали у народі "гніздо" або "вулик"

В основі було начісування: пасма волосся піднімалися на маківку та укладалися пишним щільним валиком, на який кріпилися й інші пасма. Це створювало ефект привабливої недбалості – пасма могли вибиватися з зачіски. Моду на "бабетту" ввели світові акторки Бріджит Бордо та Одрі Хепберн.

Радянським жінкам старшого покоління більш звично було зачісувати волосся у тугі гладкі зачіски або й взагалі носити хустку. Нова мода їх дивувала. Молодих програмувальниць почали поза очі називати "лохматушками" – свідчення про це можна знайти і в мемуарах іменитих академіків.

Укладка "бабетта" займала так багато часу, що після неї дівчата могли кілька днів не мити і не зачісувати голову, за що й отримували відповідне прізвисько. Згодом тренд відійшов у минуле, а разом з ним – і перше прізвисько радянських програмісток.

Перевірте себе! Психологічний тест визначить, де ви знайдете своє щастя

середа, 7 серпень 2024, 11:10

Готові вирушити в захопливу мандрівку морями в пошуках свого щастя? Забудьте про повсякденні турботи і уявіть себе справжніми дослідницями щастя,, передають Патріоти України. Острови часто символізують унікальні місця, де ми можемо віднайти наше справж...

Це така смакота! Як приготувати картоплю з ребрами в духовці, щоб була така, як з печі

середа, 7 серпень 2024, 10:09

Ароматну та рум’яну картопельку, як колись готували бабусі в печі, можна приготувати і в духовці. Для цього треба купити хороші свинячі ребра, а ще обов’язково мати вдома посудину, про яку написали в подробицях, тоді картопля точно вдасться така, як із...