Ви будете здивовані! Яка їжа викликає дратівливість

Деяка їжа може спричиняти дратівливість або погіршення настрою через різні фактори, зокрема вплив на рівень цукру в крові, гормональні зміни або запалення в організмі. Ось список продуктів, які можуть викликати або посилити дратівливість, передають Патріоти України.

  1. Цукор та продукти з високим вмістом цукру: Швидко переварювані вуглеводи (цукор, солодощі, газовані напої) можуть викликати різкий підйом рівня цукру в крові, а потім — різкий спад. Це може призвести до енергетичних коливань, що викликають дратівливість.
  2. Кофеїн: Надмірне споживання кави або енергетичних напоїв може спричиняти нервовість і тривожність. Це пов’язано з його стимулюючим ефектом, який може впливати на рівень гормонів стресу, таких як кортизол.
  3. Алкоголь: Споживання алкоголю може впливати на рівень серотоніну (гормону щастя), знижуючи його рівень і спричиняючи перепади настрою та дратівливість.
  4. Трансжири та оброблені продукти: Продукти, які містять багато трансжирів, наприклад, чіпси, фастфуд, випічка та оброблені м’ясні продукти, можуть викликати запалення в організмі, що пов'язане з погіршенням настрою та підвищеною дратівливістю.
  5. Шоколад: Хоча шоколад іноді асоціюється з підвищенням настрою, у деяких людей він може викликати перепади настрою, особливо через вміст кофеїну та теоброміну, що стимулюють нервову систему.
  6. Сіль: Надмірне споживання солі може порушити водно-сольовий баланс, що впливає на гідратацію організму, що в свою чергу може викликати головний біль і дратівливість.
  7. Продукти з глютеном: Для людей з непереносимістю глютену або целіакією споживання продуктів, що містять глютен (пшеничний хліб, макарони, випічка), може викликати запалення в організмі, що спричиняє фізичний дискомфорт та зміни настрою.
  8. Молочні продукти: У людей з непереносимістю лактози або чутливістю до молочних продуктів споживання молока чи сиру може спричиняти здуття живота, дискомфорт та дратівливість через порушення травлення.
  9. Нитрати і консервантів: Продукти, такі як ковбаси, копченості, які містять консервантів або добавок, можуть викликати запалення та негативно впливати на настрій.

Замість цих продуктів, щоб підтримувати стабільний настрій, можна споживати продукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот, антиоксидантів, а також їжу, багату на клітковину та білки, що стабілізують рівень цукру в крові.

Дачникам на замітку! Які рослини відлякують кліщів - ось що посадити на подвірʼї

п’ятниця, 9 травень 2025, 11:30

Весна — це пора оновлення та активного відпочинку на свіжому повітрі. Проте разом із цим зростає і ризик зустрічі з кліщами, які можуть переносити небезпечні хвороби, зокрема хворобу Лайма, передають Патріоти України. Щоб убезпечити себе та свою родину...

Пошукайте по шухлядах: Як з допомогою магніту розпізнати українські монети, котрі коштують десятки тисяч гривень

п’ятниця, 9 травень 2025, 11:25

НБУ після запуску в обіг української гривні 1996 року не тільки неодноразово міняв дизайн та папір купюр, але і сплав монет, як "білих" - 1-5 копійок, 1, 5, 10 гривень так і "жовтих" - 10-50, 1 гривня, зазначають Патріоти України. Так склалось, що ...