Ви будете здивовані! Яка їжа викликає дратівливість

Деяка їжа може спричиняти дратівливість або погіршення настрою через різні фактори, зокрема вплив на рівень цукру в крові, гормональні зміни або запалення в організмі. Ось список продуктів, які можуть викликати або посилити дратівливість, передають Патріоти України.

  1. Цукор та продукти з високим вмістом цукру: Швидко переварювані вуглеводи (цукор, солодощі, газовані напої) можуть викликати різкий підйом рівня цукру в крові, а потім — різкий спад. Це може призвести до енергетичних коливань, що викликають дратівливість.
  2. Кофеїн: Надмірне споживання кави або енергетичних напоїв може спричиняти нервовість і тривожність. Це пов’язано з його стимулюючим ефектом, який може впливати на рівень гормонів стресу, таких як кортизол.
  3. Алкоголь: Споживання алкоголю може впливати на рівень серотоніну (гормону щастя), знижуючи його рівень і спричиняючи перепади настрою та дратівливість.
  4. Трансжири та оброблені продукти: Продукти, які містять багато трансжирів, наприклад, чіпси, фастфуд, випічка та оброблені м’ясні продукти, можуть викликати запалення в організмі, що пов'язане з погіршенням настрою та підвищеною дратівливістю.
  5. Шоколад: Хоча шоколад іноді асоціюється з підвищенням настрою, у деяких людей він може викликати перепади настрою, особливо через вміст кофеїну та теоброміну, що стимулюють нервову систему.
  6. Сіль: Надмірне споживання солі може порушити водно-сольовий баланс, що впливає на гідратацію організму, що в свою чергу може викликати головний біль і дратівливість.
  7. Продукти з глютеном: Для людей з непереносимістю глютену або целіакією споживання продуктів, що містять глютен (пшеничний хліб, макарони, випічка), може викликати запалення в організмі, що спричиняє фізичний дискомфорт та зміни настрою.
  8. Молочні продукти: У людей з непереносимістю лактози або чутливістю до молочних продуктів споживання молока чи сиру може спричиняти здуття живота, дискомфорт та дратівливість через порушення травлення.
  9. Нитрати і консервантів: Продукти, такі як ковбаси, копченості, які містять консервантів або добавок, можуть викликати запалення та негативно впливати на настрій.

Замість цих продуктів, щоб підтримувати стабільний настрій, можна споживати продукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот, антиоксидантів, а також їжу, багату на клітковину та білки, що стабілізують рівень цукру в крові.

Варто знати! Що їсти на ніч, щоб не було набряків

п’ятниця, 18 квітень 2025, 23:10

Проте за словами нутриціологині Катерини Крупкіної, яку нещодавно запросила на інтерв’ю Марічка Падалко для свого YouTube-каналу, важливо не те, коли саме ми їмо, а що обираємо на вечерю. Набряки вранці — це наслідок затримки рідини в організмі, яка на...

Дачникам на замітку! Чим не можна підживлювати кущі малини

п’ятниця, 18 квітень 2025, 17:50

Малина – рослина досить чутлива до умов, у яких її вирощують. Від складу ґрунту та рівня зволоженості залежить, наскільки великими та смачними будуть ягоди, передають Патріоти України. А на склад ґрунту, звісно, впливають добрива, якими ви підживлюєте ...