Ви будете здивовані! Яка їжа викликає дратівливість

Деяка їжа може спричиняти дратівливість або погіршення настрою через різні фактори, зокрема вплив на рівень цукру в крові, гормональні зміни або запалення в організмі. Ось список продуктів, які можуть викликати або посилити дратівливість, передають Патріоти України.

  1. Цукор та продукти з високим вмістом цукру: Швидко переварювані вуглеводи (цукор, солодощі, газовані напої) можуть викликати різкий підйом рівня цукру в крові, а потім — різкий спад. Це може призвести до енергетичних коливань, що викликають дратівливість.
  2. Кофеїн: Надмірне споживання кави або енергетичних напоїв може спричиняти нервовість і тривожність. Це пов’язано з його стимулюючим ефектом, який може впливати на рівень гормонів стресу, таких як кортизол.
  3. Алкоголь: Споживання алкоголю може впливати на рівень серотоніну (гормону щастя), знижуючи його рівень і спричиняючи перепади настрою та дратівливість.
  4. Трансжири та оброблені продукти: Продукти, які містять багато трансжирів, наприклад, чіпси, фастфуд, випічка та оброблені м’ясні продукти, можуть викликати запалення в організмі, що пов'язане з погіршенням настрою та підвищеною дратівливістю.
  5. Шоколад: Хоча шоколад іноді асоціюється з підвищенням настрою, у деяких людей він може викликати перепади настрою, особливо через вміст кофеїну та теоброміну, що стимулюють нервову систему.
  6. Сіль: Надмірне споживання солі може порушити водно-сольовий баланс, що впливає на гідратацію організму, що в свою чергу може викликати головний біль і дратівливість.
  7. Продукти з глютеном: Для людей з непереносимістю глютену або целіакією споживання продуктів, що містять глютен (пшеничний хліб, макарони, випічка), може викликати запалення в організмі, що спричиняє фізичний дискомфорт та зміни настрою.
  8. Молочні продукти: У людей з непереносимістю лактози або чутливістю до молочних продуктів споживання молока чи сиру може спричиняти здуття живота, дискомфорт та дратівливість через порушення травлення.
  9. Нитрати і консервантів: Продукти, такі як ковбаси, копченості, які містять консервантів або добавок, можуть викликати запалення та негативно впливати на настрій.

Замість цих продуктів, щоб підтримувати стабільний настрій, можна споживати продукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот, антиоксидантів, а також їжу, багату на клітковину та білки, що стабілізують рівень цукру в крові.

Чудодійний ефект? Що буде, якщо пити воду з куркумою вранці

понеділок, 10 березень 2025, 11:49

Пити воду з куркумою вранці може мати кілька корисних ефектів на здоров'я, завдяки властивостям цієї спеції. Ось кілька потенційних переваг, передають Патріоти України. Щоб отримати максимальний ефект від води з куркумою, іноді додають до неї чорний пе...

Все просто! Як зробити жорсткі і колючі рушники знову м'якими

понеділок, 10 березень 2025, 10:44

Найпопулярніша причина, через яку рушники втрачають свою м’якість, полягає якраз у неправильному способі прання, оскільки перевантаження пральної машини та використання занадто великої кількості мила може затвердіти тканину. З часом рушники стають тьмя...