Головний біль може бути викликаний різними продуктами або інгредієнтами в їжі. Деякі продукти можуть стимулювати головний біль або мігрень у певних людей через особливості їх організму або через наявність певних компонентів. Ось деякі продукти, які можуть спровокувати головний біль, передають Патріоти України.
Тираамін – це речовина, яка утворюється при розпаді амінокислоти тирозину в старих або ферментованих продуктах. Це може спричинити звуження кровоносних судин і викликати головний біль. До таких продуктів належать:
Нитрати та нітрити, які часто використовуються для консервування м'яса, можуть викликати розширення кровоносних судин і спричиняти головний біль. Це може стосуватися таких продуктів:
Водночас кофеїн може як спричиняти головний біль, так і допомагати від нього позбутися. У деяких людей кофеїн може викликати головний біль або мігрень, особливо коли його споживають у великих кількостях або коли раптово зменшується споживання кофеїну. Напої, що містять кофеїн:
Алкоголь може спричиняти головний біль через кілька механізмів: зневоднення, розширення кровоносних судин або зміни рівня цукру в крові. Спеціально можуть спричиняти головний біль:
Глутамат натрію – це добавка, що часто використовується в кулінарії для підсилення смаку, особливо в китайських стравах, закусках і готових продуктах. У деяких людей він може викликати головний біль. Продукти, що містять глутамат натрію:
Хоча цитрусові фрукти здорові, у деяких людей вони можуть спровокувати головний біль через високий вміст кислоти. Це можуть бути:
Шоколад містить компоненти, такі як кофеїн і теобромін, які можуть викликати головний біль у деяких людей. Це особливо стосується темного шоколаду, який має високий вміст цих сполук.
Деякі штучні підсолоджувачі, особливо аспартам, можуть бути тригерами головного болю у деяких людей. Вони часто зустрічаються в безцукрових жувальних гумках, безкалорійних напоях, продуктах з низьким вмістом цукру.
Ці фрукти також містять тирамін, який може викликати головний біль у чутливих людей.
Якщо ви регулярно стикаєтеся з головними болями після споживання певних продуктів, може бути корисно вести харчовий щоденник і звертатися до лікаря або дієтолога для детальнішої діагностики і визначення можливих тригерів.
Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними, передають Патріоти України. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт...
Багато хто варить каву щодня – швидко, за звичкою. Але навіть у такій простій справі є нюанси, які впливають на смак напою. Іноді кава виходить надто гіркою або зовсім без аромату. Причина може бути зовсім неочевидною. Саме на неї найчастіше ніхто не з...