Ви будете здивовані: Кому варто утриматися від вживання вівсянки

Чим замінити, і як вживати вівсянку, якщо вона не підходить вашому організму. Важлива не тільки крупа, але і добавки до неї.

Лікарі-дієтологи розповіли, кому варто утриматися від вживання вівсянки, які проблеми зі здоров'ям можуть виникнути, а також, які інгредієнти краще не додавати в кашу, передають Патріоти України.

При яких хворобах часте вживання вівсянки зашкодить.

Експерт Роксана Есхані каже, що вівсянка може стати проблемою, якщо у вас є проблеми зі шлунком, особливо для тих, у кого є "подразненість" кишечника. Пов'язано це з високим вмістом клітковини в продукті. Так, в одній чашці вівсянки трохи більше 8 грамів клітковини.

"Якщо у вас чутливий шлунок, волокна у вівсянці можуть призвести до здуття живота і газоутворення", - говорить дієтолог.

Замість вівсянки в такому випадку краще вибрати зернові з меншим вмістом клітковини.

"Якщо людина уникає вівсянки через її високий вміст клітковини, виберіть пшеничну крупу, білий рис, в яких менше клітковини", - радить експерт.

Якщо у вас є целіакія (непереносимість глютену), пошукайте безглютеновий овес.

Важлива не тільки крупа, але і добавки до неї

"Якщо ви їсте вівсянку і додаєте підсолоджувачі - цукор, коричневий цукор, мед, сиропи, ви збільшуєте кількість загальної кількості калорій і вуглеводів, - говорить Есхані. - Людям з переддіабетом і діабетом, можливо, доведеться бути обережними, так як це може призвести до того, що рівень цукру в крові підніметься занадто високо".

Від готових каш в пакетиках краще взагалі відмовитися, щоб контролювати інгредієнти.

"Будьте обережні з ароматизованими пакетами вівсянки (попередньо упаковані або підсолоджені миттєві вівсянки)... Краще купити просту вівсянку і додати свої власні поживні начинки до неї, такі як свіжі фрукти, горіхи, насіння, кориця, кардамон і так далі", - розповідає експерт.

Класичним сніданком на кожен день є каша. Вона буває різних видів з соковитими добавками.

Вівсянка з горіхами та родзинками

Інгредієнти:

1 склянка вівсяних пластівців

1 склянка води

1 склянка молока

третину склянки порізаних сухофруктів

2 ст. л. подрібнених горіхів

1 ст. л. вершкового масла

Приготування:

Засипати пластівці в киплячу воду, додати сіль і цукор. Варити 5-7 хв. Влити гаряче молоко і варити ще 5 хв. За кілька хвилин до готовності додати сухофрукти. Прикрасити кашу при подачі горіхами та свіжими фруктами.

Джерело: Газета.ua

Ці фрази видають токсичних людей - впізнайте їх одразу

середа, 8 жовтень 2025, 23:10

Токсичні люди часто маскуються під друзів або колег, але їх видають певні слова та фрази, передають Патріоти України. 1. «Це твоя вина» Вони перекладають відповідальність на інших, аби маніпулювати ситуацією. 2. «Я просто жартую» Це виправдання для о...

Ви гріли це в мікрохвильовці? Ось чому так робити не можна

середа, 8 жовтень 2025, 18:10

Мікрохвильова піч - зручний пристрій, але деякі продукти і матеріали небезпечно нагрівати, передають Патріоти України. 1. Яйця у шкаралупі Нагрівання цілого яйця у мікрохвильовці може призвести до вибуху через накопичення пари всередині. 2. Металевий ...