Ви будете здивовані! Названо ягоду, яка може врятувати від раку кишківника

Лікарі назвали ягоду, яка може допомогти у боротьбі з "тихим вбивцею", передають Патріоти України.

"Тихий вбивця" чи "тихий" рак — так називають рак товстої кишки через його симптоми, які важко виявляються. Його також іноді називають колоректальним раком.

Раніше вважалося, що цей вид раку вражає людей похилого віку, однак дослідження показало, що віковий профіль хворих значно змінився за останні чверть століття. Кожен п'ятий випадок раку товстої кишки, діагностується у людей молодших 55 років.

Вчені з Мічиганського університету, США назвали ягоду, яка може врятувати від «тихого» раку кишківника. Крім раку плоди цієї ягоди захищають органи травлення та молочні залози.

Йдеться про вишню, що містить багато флавоноїдів. В основному це глікозиди кверцитину (до 2%), антоціанідини і лейкоантоціанідини, фенольні кислоти.

Дані антиоксиданти перешкоджають руйнівній дії вільних радикалів, які викликають запалення та інші негативні процеси, зазначають дослідники.

Причиною червоного кольору вишні є антоціани, відомі антиоксиданти, які налагоджують обмінні процеси в клітинах і покращують захисну функцію. Наприклад, спортсмени, які регулярно їдять вишню, швидше відновлюються після тренувань.

Саме антоціани є одним із видів флавоноїдів, які значно знижують ризик розвитку «тихого» раку кишківника. Згідно з проведеними дослідженнями з лабораторними мишами антоціани здатні пригнічувати зростання клітин злоякісної пухлини. Результати показали, що сполуки мікроелементів у вишні знижують ризик розвитку раку товстої кишки, екстракт вишні припиняє поширення ракових клітин молочних залоз у жінок.

Є простий секрет! Як зупинити нічну тягу до їжі

субота, 1 листопад 2025, 9:49

Час спати, а все, про що ви можете думати, це чипси та печиво у вашій кухонній шафці. Хоча немає нічого поганого в тому, щоб перекусити солодким або солоним, вживання їжі перед сном може сприяти кислотному рефлюксу або розладу шлунка. А нічна тяга або ...

Шкірка не трісне! Як правильно зварити картоплю "в мундирі"

субота, 1 листопад 2025, 7:44

Страви з картоплі дуже популярні в українців. У багатьох салатах часто використовують картоплю, зварену "в мундирах", передають Патріоти України. Відомо, що така картопля корисніша за очищену. Але не у всіх виходить його зварити так, щоб шкірка не тріс...