Згідно з недавнім дослідженням, постійний режим сну може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту - навіть якщо пацієнт генетично схильний до них. А ось непостійний режим сну порушує циркадний ритм - внутрішній годинник організму, що робить якісний сон ще більш важкодосяжним, пише Parade, передають Патріоти України.
Зокрема, автор дослідження про режими сну та вплив цього на організм, доктор філософії, доктор медичних наук Сяомін Чжан, і його команда спостерігали за більш ніж 15 000 пенсіонерів у Китаї із середнім віком 66 років. Ніхто з них, як повідомляється, не страждав ні від раку, ні від серцевих захворювань.
Через п'ять років у пацієнтів, які постійно відзначали, що добре сплять, на 16% знизився ризик розвитку ішемічної хвороби серця і на 34 відсотки - ризик інсульту. Ці переваги були ще вищими в тих, хто не мав генетичної схильності до серцево-судинних захворювань: У таких пацієнтів ризик розвитку ішемічної хвороби серця був і зовсім на 35% нижчим, а ризик інсульту - на 52% нижчим.
Дослідження показало, що нерегулярний сон збільшує ризик виникнення або погіршення захворювань серця через вплив сну на різні складові серцево-судинної системи.
Згодом ця звичка може збільшити ризик розвитку гіпертонії та запалення, що змушує серце працювати інтенсивніше і може призвести до довгострокових пошкоджень. Це також може сприяти дисрегуляції рівня глюкози та порушенню ритму. Крім того, це підвищує ризик розвитку фібриляції передсердь, що може збільшити ризик інсульту і серцевої недостатності.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...