Ви будете здивовані! Вчені спростували головний міф про мозок - розмір не має значення

Нове дослідження показало, що розмір мозку не збільшується пропорційно розміру тіла у великих тварин. Тож вчені спростували поширений міф, передають Патріоти України

Дослідження, яке проаналізувало дані 1500 видів живих істот, показує, що великі тварини не мають пропорційно більшого мозку. Це також підкреслює швидкі еволюційні зміни розміру сірої речовини приматів, гризунів і м’ясоїдних, пише ScitechDaily.

Британські дослідники з Університету Редінга та Даремського університету зібрали величезний набір даних про розміри мозку та тіла приблизно півтори тисячі видів, щоб з’ясувати суперечливі питання навколо еволюції розміру мозку.

Велика істота не обов'язково має великий мозок

Більшість людей впевнена, що більший мозок порівняно з розміром тіла пов’язаний з інтелектом, соціальністю та поведінковою складністю, саме тому у людей розвинувся великий мозок. Проте якщо брати до уваги більш примітивних, аніж людей створінь, нове дослідження показує, що найбільші тварини не мають пропорційно більшого мозку.

Провідний автор дослідження, професор з британського Університету Редінга Кріс Вендітті сказав, що понад століття вчені припускали, що розмір мозку стає пропорційно більшим, чим більша тварина, що цей зв’язок є лінійним. "Тепер ми знаємо, що це неправда. Співвідношення між розміром мозку та розміром тіла є кривою, що по суті означає, що дуже великі тварини мають менший мозок, ніж очікувалося", – розповів вчений.

"Наші результати допомагають вирішити загадкову складність взаємозв’язку маси мозку та тіла. Наша модель відрізняється простотою, що означає, що попередні детальні пояснення більше не потрібні – відносний розмір мозку можна вивчати за допомогою однієї основної моделі", – додав співавтор дослідження з Даремського університету професор Роб Бартон.

Мозок людини не підтверджує закономірність розвитку мозку у інших видів

Дослідження виявило простий зв’язок між розміром мозку та розміром тіла всіх ссавців. Проте є серед піддослідних і ті, що порушують норми. Серед цих винятків є наш людський вид - Homo sapiens, який еволюціонував більш ніж у 20 разів швидше, ніж усі інші види ссавців. Це призвело до масивного мозку, який характеризує людство сьогодні. Але люди не єдині види, які протистоять цій тенденції

Усі групи ссавців продемонстрували швидкі сплески змін – як у бік менших, так і більших розмірів мозку. Наприклад, у кажанів дуже швидко зменшувався розмір мозку, коли вони вперше виникли. Але потім кажани показали дуже повільні темпи зміни відносного розміру мозку, що свідчить про те, що можливі еволюційні обмеження пов’язані з потребами польоту.

Зростання розміру мозку у деяких ссавців

Існує три групи тварин, у яких спостерігалася найбільш виражена швидка зміна розміру мозку: примати, гризуни та м'ясоїдні. У цих трьох групах спостерігається тенденція до збільшення відносного розміру мозку з часом. Це не універсальна тенденція для всіх ссавців, як вважалося раніше.

Ще одна співавторка дослідження з Університету Редінга доктор Джоанна Бейкер сказала, що їхня робота розкриває велику таємницю. "У найбільших тварин є щось, що заважає мозку стати занадто великим. Чи пов’язано це з тим, що великі мізки, що перевищують певний розмір, занадто дорогі для підтримки, ще належить з’ясувати. Але оскільки ми також спостерігаємо подібну кривизну у птахів, закономірність, здається, є загальним явищем – те, що викликає цю "цікаву стелю", стосується тварин із дуже різною біологією", – сказала Джоанна Бейкер.

Секрет господинь! Що обов’язково треба додати у фарш для пельменів, біляшів і чебуреків

вівторок, 20 серпень 2024, 8:07

Соковитий фарш у багатьох стравах відіграє найважливішу роль, зокрема пельмені, біляші чи чебуреки можуть бути несмачними, якщо у тісто засунути невміло зроблений фарш, передають Патріоти України. Фарш для соковитих виробів треба робити не з пісного м’...

А ви це знали? Чи можна варити картоплю та моркву разом

вівторок, 20 серпень 2024, 7:12

Для багатьох овочевих салатів, наприклад, для популярного і улюбленого багатьма олів’є, потрібна картопля та морква. При цьому додавати їх слід саме у вареному вигляді, передають Патріоти України. Господині, які прагнуть заощадити час, воліють одночасн...