Ви будете здивовані! Вчені виявили несподіваний спосіб жити довше - і це не спорт чи їжа

Група вчених із Гарвардського університету та Університету Британської Колумбії досліджувала, чи живуть люди довше, якщо вони частіше помічають і відчувають вдячність за позитивний досвід. Дослідження опубліковано в журналі JAMA Psychiatry, передають Патріоти України.

Вони використовували дані 49 275 учасниць Дослідження здоров’я медсестер, започаткованого 1976 року, в якому кожні два роки збирають дані про здоров’я, спосіб життя і психосоціальні чинники жінок-медсестер у США.

У 2016 році, коли середній вік учасників був 79 років, було проведено опитування для вимірювання рівня вдячності. Учасники оцінювали шість тверджень, таких як «У мене в житті так багато всього, за що я можу бути вдячний», за шкалою від 1 (категорично не погоджуюсь) до 7 (повністю погоджуюсь). У 2019 році команда проаналізувала дані про смертність (4608 випадків) і зіставила їх із результатами опитування.

Вони виявили, що вищий рівень вдячності був пов’язаний із тривалішим життям і захистом від різних причин смерті. Незважаючи на «консервативні» поправки на такі фактори, як соціальне життя та історія хвороби, результати не підтверджують певного зв’язку між вдячністю та довголіттям, хоча попередні дослідження вказують на це.

Провідний автор дослідження Ін Чень зазначив, що попередні дослідження показали зв’язок між вдячністю та зниженням ризику психічних розладів, а також вищим емоційним і соціальним благополуччям. Однак зв’язок із фізичним здоров’ям був вивчений менше. Дослідження надає перші емпіричні дані, припускаючи, що вдячність може збільшити тривалість життя у літніх людей.

Однак автори визнають, що дослідження має обмеження, пов’язані з однорідністю когорти — всі учасники були медсестрами, здебільшого білими і старшими за 70 років. Необхідно повторити дослідження в інших соціально-демографічних, релігійних і культурних групах.

Якщо зв’язок між вдячністю і довголіттям буде підтверджено, робота над почуттям подяки може стати простим і дешевим способом поліпшити якість і тривалість життя. Попередні дослідження показують, що вдячність можна заохочувати, наприклад, записуючи або обговорюючи, за що ви вдячні, кілька разів на тиждень.

Чи потрібно класти яйце у фарш для голубців

вівторок, 17 вересень 2024, 0:12

При приготуванні будь-яких страв на основі фаршу багато господинь автоматично додають яйця, передають Патріоти України. Відомо, що яйце допомагає скріпити фарш, який може розвалитися в найнесподіваніший момент. Проте чи є необхідність додавати яйце під...

Як швидко розморозити фарш - секрети, якими користуються господині

понеділок, 16 вересень 2024, 23:38

Здається, що відколи в мікрохвильовій печі з’явилася функція «розморожування», питання про те, як розморожувати ті чи інші продукти відпало назавжди, передають Патріоти України. Але іноді така процедура позначається на консистенції та якості напівфабри...