Ви могли це знати! Учені виявили нову користь кави для організму

Ранкова чашка кави — не лише приємний ритуал пробудження, а й потужний союзник для здоров’я вашого кишківника. Про результати нового дослідження пише видання The telegraph, передають Патріоти України.

Експерти кажуть, що регулярне споживання кави позитивно впливає на мікробіом кишківника, сприяючи зростанню корисних бактерій і покращуючи загальний стан організму.

Кава містить поліфеноли, які діють як пребіотики — речовини, що живлять корисні бактерії в кишківнику. Ці сполуки сприяють росту таких бактерій, як Lawsonibacter asaccharolyticus, Alistipes та Faecalibacterium, які асоціюються з покращенням метаболізму, зниженням запалення та підтримкою імунної системи.

Одне дослідження показало, що у людей, які регулярно вживають каву, спостерігається вища різноманітність кишкових бактерій, зокрема збільшення кількості Alistipes і Faecalibacterium, та зменшення шкідливих Erysipelatoclostridium.

Інше з досліджень виявило, що у поціновувачів кави в кишківнику переважає бактерія Lawsonibacter asaccharolyticus, яка пов’язана з покращенням здоров’я серця, мозку та інших органів.

Фахівці рекомендують вживати 2−3 чашки чорної кави на день для підтримки здоров’я кишківника. Однак важливо пам’ятати, що надмірне споживання кофеїну може мати негативні наслідки, тому варто дотримуватися помірності.

Кава може вбивати! Кому категорично заборонено цей напій

четвер, 17 липень 2025, 23:10

Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...

Соя - продукт, якого бояться дарма: Чому її варто додати до раціону

четвер, 17 липень 2025, 19:05

Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...