Невід'ємним етапом приготування рису для багатьох господинь є його промивання. І роблять це для того, щоб зменшити липкість продукту і зробити крупинки розсипчастими. Але цю дію потрібно робити абсолютно з іншої причини, передають Патріоти України.
Редакція FoodOboz розповість, що відбувається з рисом під час промивання. А також, що впливає на липкість крупи.
Чому люди звикли промивати рис
Попереднє промивання рису зменшує кількість крохмалю, що виділяється з рисового зерна. Це можна побачити у каламутній воді, яка утворюється після того, як в ній побувала крупа. Вільний крохмаль утворюється на поверхні рисового зерна в процесі помелу.
Рис рекомендують промивати для страв, в яких повинне бути цільне, розсипчасте зерно. Проте для різотто, паельї та рисових пудингів, де потрібен липкий кремовий ефект, миття уникають.
Чи є докази того, що миття рису робить його менш липким?
Якщо ви візьмете різноманітні види рису: клейкий рис, середньозернистий, а також жасминовий і будете промивати – це не вплине на їхню липкість. Все через те, що липкість пояснюється не поверхневим крохмалем (амілозою), а скоріше іншим крохмалем під назвою амілопектин, який вимивається з рисового зерна під час варіння. Обсяг вилуговування відрізнявся для різних типів рисових зерен.
Отже, саме сорт рису, а не миття, має вирішальне значення для клейкості. Клейкий рис був найбільш липким, тоді як середньозернистий рис і жасминовий рис – менш липкими, а також твердішими.
Для чого насправді потрібно промивати рис
Однією з причин є змивання залишків різноманітного пилу, а також комах. Це потрібно робити, адже ви не знаєте, за яких умов рис фасувався.
Також, у зв’язку з інтенсивним використанням пластику в ланцюжку постачання харчових продуктів, пластик неодноразово знаходили і в рисі. А процес миття змиває до 20 відсотків пластику з сирого рису.
Незалежно від пакування (пластикове чи паперове) рис містить однаковий рівень мікропластику. А у рисі швидкого приготування пластику в чотири рази більше. Якщо ви попередньо промиєте рис швидкого приготування, ви можете зменшити кількість пластику на 40 відсотків.
Британський ветеринар розповів, які породи собак він би радив завести як домашніх улюбленців, передають Патріоти України. Відео було опубліковане в акаунті TikTok під ніком @ben.the.vet. Перш ніж перерахувати улюблені породи, він пояснив, що є плюси та...
М’ясо для більшості українців залишається основним продуктом у щоденному раціоні. Найчастіше ми віддаємо перевагу курятині чи свинині, рідше - яловичині чи телятині. Але є ще один вид м’яса, який вважається набагато кориснішим за інші, хоча на наших ст...