Ви ніколи не вгадаєте причину! Чому насправді рис потрібно мити перед варінням

Невід'ємним етапом приготування рису для багатьох господинь є його промивання. І роблять це для того, щоб зменшити липкість продукту і зробити крупинки розсипчастими. Але цю дію потрібно робити абсолютно з іншої причини, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість, що відбувається з рисом під час промивання. А також, що впливає на липкість крупи.

Чому люди звикли промивати рис

Попереднє промивання рису зменшує кількість крохмалю, що виділяється з рисового зерна. Це можна побачити у каламутній воді, яка утворюється після того, як в ній побувала крупа. Вільний крохмаль утворюється на поверхні рисового зерна в процесі помелу.

Рис рекомендують промивати для страв, в яких повинне бути цільне, розсипчасте зерно. Проте для різотто, паельї та рисових пудингів, де потрібен липкий кремовий ефект, миття уникають.

Чи є докази того, що миття рису робить його менш липким?

Якщо ви візьмете різноманітні види рису: клейкий рис, середньозернистий, а також жасминовий і будете промивати – це не вплине на їхню липкість. Все через те, що липкість пояснюється не поверхневим крохмалем (амілозою), а скоріше іншим крохмалем під назвою амілопектин, який вимивається з рисового зерна під час варіння. Обсяг вилуговування відрізнявся для різних типів рисових зерен.

Отже, саме сорт рису, а не миття, має вирішальне значення для клейкості. Клейкий рис був найбільш липким, тоді як середньозернистий рис і жасминовий рис – менш липкими, а також твердішими.

Для чого насправді потрібно промивати рис

Однією з причин є змивання залишків різноманітного пилу, а також комах. Це потрібно робити, адже ви не знаєте, за яких умов рис фасувався.

Також, у зв’язку з інтенсивним використанням пластику в ланцюжку постачання харчових продуктів, пластик неодноразово знаходили і в рисі. А процес миття змиває до 20 відсотків пластику з сирого рису.

Незалежно від пакування (пластикове чи паперове) рис містить однаковий рівень мікропластику. А у рисі швидкого приготування пластику в чотири рази більше. Якщо ви попередньо промиєте рис швидкого приготування, ви можете зменшити кількість пластику на 40 відсотків.

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Це може здивувати! Популярний міф про кефір виявився неправдою

субота, 26 квітень 2025, 18:25

Роками кефір вважався мало не панацеєю від багатьох проблем зі здоров'ям та надійним помічником у схудненні. Особливо міцно вкорінився в свідомості багатьох міф про чудодійну силу кефіру, випитого на ніч. В який головний міф про кефір вірять чимало з н...