Картопля є найпопулярнішою їжею серед чималої кількості українців. Хоча цей овоч має погану репутацію нездорової їжі, насправді він не надто шкідливий для здоров'я, передають Патріоти України.
Все залежить від того, як ви його готуєте та з чим споживаєте. OBOZ.UA розповідає, яка картопля є найменш корисною і чому.
Якщо говорити саме про спосіб приготування та вплив на здоров’я, то найбільш шкідливою є смажена картопля, особливо у вигляді картоплі фрі, чипсів, дерунів, картоплі на сковороді з хрусткою скоринкою.
Чому вона найбільш шкідлива
Через наявність акриламіду – токсичної речовини, яка утворюється за високої температури (понад 120°C). Вона вважається потенційно канцерогенною і може викликати рак у разі тривалого вживання у великій кількості.
Високий вміст жиру. Особливо небезпечна картопля, смажена у великій кількості олії або у фритюрі. Варто зазначити, що внаслідок частого використання неякісної або повторно розігрітої олії це ще більше шкодить серцево-судинній системі.
Висока калорійність і глікемічний індекс, що швидко підвищує рівень цукру в крові та сприяє ожирінню, інсулінорезистентності, діабету.
Додаткові добавки, наприклад, у магазинних чипсах є консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку (глутамат), сіль у надлишку.
Тож найбільш шкідливою картоплею за якістю їжі є смажена (фрі, чипси, деруни), особливо на старій або дешевій олії. Її варто їсти рідко або взагалі відмовитися
Щоб приготувати ідеальне картопляне пюре, важливо уникати поширених помилок, які можуть зіпсувати страву. Неправильний вибір сорту картоплі, додавання холодного молока чи використання блендера можуть призвести до небажаної консистенції, передають Патрі...
Надмірне вживання кави може викликати безсоння, тривожність, підвищення тиску. Водночас "обережне" споживання цього популярного напою може мати й позитивний вплив, зокрема тоді, коли йдеться про чорну каву без цукру й добавок (наприклад, еспресо або ам...