Ви точно про це не знали! Які кришки не можна використовувати для консервації

Як правильно вибрати кришки для консервації, на що звернути увагу, передають Патріоти України.

Чому важливо правильно вибрати кришки для консервації

Правильний вибір збереже домашні заготівлі упродовж усієї зими. Неякісні кришки не лише можуть "зірватись" а й, як показує практика, призвести до небезпечного псування продукту.

Які бляшані кришки не можна використовувати для консервації довготривалого зберігання

Мова йде про бляшані кришки, не дорогі, універсальні. Бляшані кришки - класика в консервації, всім відомі кришки, що закочуються за допомогою ключа. Ними, звичайно закривають будь-яку консервацію - солону, солодку, маринади тощо.

Але не всі знають, що. ці кришки відрізняються за виглядом та основне за призначенням.

Закаточні кришки відрізняються наявністю або відсутністю захисного лаку з внутрішньої та зовнішньої сторін. Є кришки з білої жерсті та жовті, золотисті кришки з лаковим покриттям на внутрішній та зовнішній поверхні.

Кришки без спеціального лакового покриття, з білої жерсті окислюються, тому їх не можна використовувати для консервацій, що містять кислоту, для тих же маринованих огірків чи помідорів. також не варто використовувати їх для м'ясних консервацій та бобових, через те, що білкове середовище є агресивним.

Які кришки найкраще підійдуть для консервації

Кришки з білої нелакованої жерсті не підходять для консервування продуктів, які окислюють олово. В результаті окислення вміст банки буде мати неприємний «металевий» присмаку, може забарвитись у чорнильно-фіолетовий колір.

Для консервації найкраще використовувати кришки з лаковим покриттям на внутрішній і зовнішній поверхні. Таке покриття призначене для контакту з кислим середовищем, воно екологічно чисте і безпечне і запобігає реакції вмісту консервації з металом кришки.

Закаточна кришка з лаковим покриттям має хімічну стійкість до 3% розчину оцтової кислоти, лимонної кислоти, до 3% розчину хлористого натрію (кухонної солі), цукру.

Кришки з лаковим покриттям універсальні, ними можна закривати що завгодно: і солодку, і солону консервацію. Нелаковані варіанти придатні для короткочасного зберігання некислих продуктів (варення, джеми або компоти), тому що метал вступає в реакцію з кислим середовищем і псує смак та якість продукту.

"Перевірити" кришку можна ватним диском, змоченим в ацетоні. Якщо потерти внутрішню поверхню кришки та залишиться жовтий або зелений слід, значить кришка вступатиме в реакцію з вмістом банки, поступово отруюючи його.

Не використовуйте такі кришки багато разів та не купуйте бляшанки "про запас" - термін зберігання таких кришок всього 3 роки.

Організм просить солодкого? Ось що це може означати насправді

понеділок, 3 листопад 2025, 7:14

Бажання з’їсти щось солодке знайоме майже кожному. Але якщо тяга до цукру переслідує постійно, це може бути не просто любов до десертів, а сигнал про проблеми в організмі або нестачу певних речовин, передають Патріоти України. 1. Нестача енергії або не...

Народні прикмети на 3 листопада. Українки цього дня традиційно готували ягідний кисіль і пироги з осінніми ягодами

понеділок, 3 листопад 2025, 7:08

Православне свято 3 листопада за новим церковним календарем (16 листопада за старим) - день пам'яті мучеників Акепсима єпископа, Іосифа пресвітера та Аіфала диякона. За старим стилем - день пам'яті Іларіона Великого, нагадують Патріоти України. . Акеп...