Як правильно вибрати кришки для консервації, на що звернути увагу, передають Патріоти України.
Правильний вибір збереже домашні заготівлі упродовж усієї зими. Неякісні кришки не лише можуть "зірватись" а й, як показує практика, призвести до небезпечного псування продукту.
Мова йде про бляшані кришки, не дорогі, універсальні. Бляшані кришки - класика в консервації, всім відомі кришки, що закочуються за допомогою ключа. Ними, звичайно закривають будь-яку консервацію - солону, солодку, маринади тощо.
Але не всі знають, що. ці кришки відрізняються за виглядом та основне за призначенням.
Закаточні кришки відрізняються наявністю або відсутністю захисного лаку з внутрішньої та зовнішньої сторін. Є кришки з білої жерсті та жовті, золотисті кришки з лаковим покриттям на внутрішній та зовнішній поверхні.
Кришки без спеціального лакового покриття, з білої жерсті окислюються, тому їх не можна використовувати для консервацій, що містять кислоту, для тих же маринованих огірків чи помідорів. також не варто використовувати їх для м'ясних консервацій та бобових, через те, що білкове середовище є агресивним.
Кришки з білої нелакованої жерсті не підходять для консервування продуктів, які окислюють олово. В результаті окислення вміст банки буде мати неприємний «металевий» присмаку, може забарвитись у чорнильно-фіолетовий колір.
Для консервації найкраще використовувати кришки з лаковим покриттям на внутрішній і зовнішній поверхні. Таке покриття призначене для контакту з кислим середовищем, воно екологічно чисте і безпечне і запобігає реакції вмісту консервації з металом кришки.
Закаточна кришка з лаковим покриттям має хімічну стійкість до 3% розчину оцтової кислоти, лимонної кислоти, до 3% розчину хлористого натрію (кухонної солі), цукру.
Кришки з лаковим покриттям універсальні, ними можна закривати що завгодно: і солодку, і солону консервацію. Нелаковані варіанти придатні для короткочасного зберігання некислих продуктів (варення, джеми або компоти), тому що метал вступає в реакцію з кислим середовищем і псує смак та якість продукту.
"Перевірити" кришку можна ватним диском, змоченим в ацетоні. Якщо потерти внутрішню поверхню кришки та залишиться жовтий або зелений слід, значить кришка вступатиме в реакцію з вмістом банки, поступово отруюючи його.
Не використовуйте такі кришки багато разів та не купуйте бляшанки "про запас" - термін зберігання таких кришок всього 3 роки.
Фізична активність може не лише допомогти запобігти виникненню раку молочної залози, але й боротися з ним на клітинному рівні - під час тренування м’язи виділяють речовини, які пригнічують ріст онкоклітин. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в...
Сира гречка - корисна і поживна крупа, яку часто використовують для приготування здорових страв. Але не всі знають, що неправильні умови зберігання можуть швидко погіршити якість гречки, зробивши її непридатною до вживання, передають Патріоти України. ...