Ви точно таке їли! Продукти, які "вбивають" серце

Ось перелік продуктів, які можуть шкодити серцю при надмірному або регулярному споживанні, передають Патріоти України.


1. Трансжири

  • Де містяться: маргарин, фастфуд, здоба, магазинна випічка, снеки.
  • Чому шкідливі: підвищують "поганий" холестерин (LDL), знижують "хороший" (HDL), сприяють атеросклерозу.

2. Надлишок солі

  • Де міститься: ковбаси, чипси, консерви, фастфуд.
  • Чому шкідливо: підвищує артеріальний тиск, що навантажує серце.

3. Цукор у великих кількостях

  • Де міститься: солодкі напої, цукерки, торти, йогурти з добавками.
  • Чому шкідливий: сприяє ожирінню, діабету 2 типу, метаболічному синдрому — все це фактори ризику для серця.

4. Перероблене м’ясо

  • Де міститься: ковбаси, сосиски, бекон.
  • Чому шкідливе: містить багато солі, насичених жирів і консервантів (нітрати), які підвищують ризик серцево-судинних захворювань.

5. Смажена їжа

  • Де міститься: картопля фрі, паніровані продукти, чебуреки.
  • Чому шкідлива: містить трансжири, канцерогени, сприяє підвищенню холестерину.

6. Надлишок алкоголю

  • Чому шкідливий: може викликати аритмії, гіпертонію, кардіоміопатію, підвищує ризик інфаркту.

7. Надлишок кофеїну (особливо з енергетиків)

  • Чому шкідливий: викликає прискорене серцебиття, підвищення тиску, тривожність.

Порада:

Щоб зберегти здоров’я серця, обмежуйте вищезгадані продукти та надавайте перевагу:

  • овочам, фруктам
  • нежирному м’ясу та рибі
  • цільнозерновим продуктам
  • горіхам і оливковій олії

Вам під силу це! Три звички, які крадуть щастя. Як перестати бути собі ворогом?

понеділок, 23 червень 2025, 18:47

Недооцінювання того, що ми маємо, і зосередженість на важкодосяжних цілях — це основні джерела фрустрації та відчуття незадоволення. Як казав стародавній стоїчний філософ Сенека, передають Патріоти України. «Якщо те, що у тебе є, здається тобі недост...

Справжній порятунок! Вчені виявили продукт, що виводить канцерогенні речовини з організму

понеділок, 23 червень 2025, 18:30

Вчені виявили тип їжі, який може допомогти виводити з організму канцерогенні речовини. Дослідження, проведене в Бостоні, встановило, що вживання клітковини сприяє зниженню рівня «вічних хімікатів» (PFAS), які пов’язані з виникненням раку, передають Пат...