З червня по серпень температура повітря в Україні може досягати 30-35 градусів Цельсія, а це означає, що продукти, які ви ще вчора купили свіжими, вже сьогодні можуть почати псуватися, передають Патріоти України.
Шеф-кухар Дар'я Зюкова розповіла, що на зберігання овочів і фруктів в квартирі, в заміському будинку або на дачі впливає багато факторів. Свіжість залежить від температури зберігання, вологості та освітлення. Все це потрібно враховувати, щоб довше насолоджуватися смаком свіжих овочів і фруктів.
Якщо ви купуєте фреш-продукти часто, наприклад через день або раз в кілька днів і відразу їсте, то можна дуже не возитися, і зберігати все в холодильнику. А якщо ви закуповуєтеся на тривалий термін, то краще дотримуватися деяких правил.
Запам'ятовуйте, як правильно зберігати овочі вдома:
Якщо ж ви хочете зрозуміти, як зберегти овочі на довго в коморі, то тут теж дуже важливо врахувати деякі фактори. Зокрема, в коморі не повинно бути вікон, труб з гарячою водою і пристроїв для опалення, але важливо, щоб була хоч якась система вентиляції.
Облаштовувати приміщення ви можете на свій смак: це можуть бути стелажі, полиці з контейнерами, пластикові контейнери, дерев'яні ящики або полиці. У кого є приватний будинок, то можна зробити льох, в якому буде підтримуватися певна температура і вологість близько 80%. - порадила Зюкова.
Шеф-кухар акцентує увагу на тому, що кімнатна температура - це близько 18-20 градусів, і це повинно бути темне, сухе приміщення або ящик з кришкою. Якщо температура вище, то для фруктів і овочів це дуже жарко.
Хоча люди і зберігають картоплю в холодильнику, але це неправильно. Адже від холоду картопля перемерзає і може стати солодкою.
Картопля любить прохолоду, але це повинен бути льох або підвал. Якщо ви хочете зберігати її в квартирі, краще вибирати темне і сухе приміщення. Від прямих сонячних променів картоплю треба прибирати, тому що від сонця всередині картоплини виробляється соланін, а він дуже шкідливий для людини.
Те саме стосується цибулі та часнику (не очищеного): їх краще зберігати в темному ящику, щоб на них не потрапляли сонячні промені. Також цибулю з часником можна зберігати в паперових пакетах, попередньо зробивши в них дірочки (вентиляцію).
ВАЖЛИВО: ці два овочі потрібно тримати подалі від картоплі, інакше вони почнуть проростати.
Моркву і буряк краще покласти в льох. І невеликий лайфхак: щоб морква довше не втрачала вологу, її можна класти в ящик з піском. Якщо ви все ж хочете заховати моркву в холодильник, краще це зробити в вакуумному пакеті і на нижній полиці.
Без холодильника можна зберігати гарбузи та кабачки. Але для того щоб вони довго не псувалися, потрібно залишати довгий хвостик.
Зюкова стверджує, що без холодильника цілком можна тримати горіхи. Бажано попередньо обсмажити їх на сковороді або в духовці, охолодити і перекласти в скляну ємність під кришку, тоді вони не відволожаться. Але якщо ви плануєте зберігати горіхи довше місяця, краще сирими засипати їх в ту ж скляну ємність і зберігати в холодильнику.
Шеф-кухар підказала, що робити, щоб фрукти не зіпсувалися, якщо справа стосується бананів. Їх краще зберігати без холодильника, але не більше 3-4 днів. Плодоніжки потрібно загорнути в плівку або пакет. Якщо ви покладете їх у холодильник, вони швидко потемніють і стануть м'якими.
ВАЖЛИВО: не можна зберігати в холодильнику будь-які недостиглі овочі і фрукти. Перекласти їх в холодильник можна тільки тоді, коли вони дозріють при кімнатній температурі.
Зюкова каже, що перед тим як класти овочі, фрукти і ягоди в холодильник, краще їх не мити, максимум можна протерти сухою серветкою. Є ризик змити захисну плівку, що береже плоди від швидкого запліснявіння і швидкого процесу псування. Якщо плоди мокрі, то їх потрібно насухо витерти, так само як і полки, на яких ви плануєте їх зберігати. Якщо плоди будуть вбирати зайву вологу, то вони швидше псуються.
Всі овочі і фрукти краще зберігати в теплій зоні холодильника - це нижні полиці. Якщо немає спеціального ящика в холодильнику. При цьому слід пам'ятати, що чим нижче температура зберігання, тим менше буде зберігатися аромат продукту. Що стосується того, як краще зберігати овочі - в пакеті або без, то, наприклад, баклажани, авокадо та перець перед холодильником потрібно обов'язково протирати сухою серветкою і загортати в паперовий пакет або рушник.
Помідори теж прибираємо в холодильник. Але з пакету їх краще дістати. Краще зберігати плодоніжкою вгору: у плодоніжки найм'якше місце і саме з нього помідор починає гнити. Якщо кількість помідорів велика, то кожен шар можна прокласти папером: це знизить кількість конденсату на овочах і вони довше будуть свіжими.
Якщо у вас залишилися нарізані або чисті овочі, їх краще зберігати в холодильнику, у воді. Найкраще так зберігаються редис, морква і селера.
У холодильник потрібно покласти також яблука, груші, персики, нектарини, абрикоси, сливи; все цитрусові, всі екзотичні фрукти. Також раджу зберігати натуральні солодощі (типу пастили), в'ялені фрукти і фруктові чіпси. - зазначає Зюкова.
Виноград краще зберігається в поліетиленовому пакеті. При цьому його краще не зберігати великими порціями, адже за рахунок власної ваги він може чавитися. Так що краще розкласти його невеликими гронами в невеликі пакети. Ягоди шеф-кухар радить відразу їсти або заморожувати.
Гриби слід зберігати в прохолодному місці і виключити потрапляння на них прямих сонячних променів. Крім того, довго зберігати гриби в сирому вигляді небажано. Якщо ви не встигаєте приготувати їх за кілька днів, краще гриби обробити (обсмажити, проварити) і заморозити. Для заморозки потрібно вибирати пакети, що щільно закриваються, або ще краще - вакуумувати. Сушені гриби краще зберігати в мішечку з тканини в темному місці. Таким чином, вони будуть провітрюватися і довше залишатися ароматними.
Зелень оптимально зберігати в холодильнику, в склянці з водою, як букет квітів. Також її можна заморожувати, попередньо вимивши і добре висушивши. Якщо зелень вже пожовкла, з неї можна зробити хорошу заготовку. Дрібно порізати, покласти в форму для льоду і залити рослинною олією. Потім заморозити. Використовувати для обсмажування овочів, додавати в перші і головні страви.
Термін зберігання залежить від того, наскільки плід заспівав. Якщо фрукт ще не дозрівав, а ви все ж хочете покласти його в холодильник, покладіть поруч інший фрукт, що містить етилен: процес дозрівання піде набагато швидше.
Чутливі до етилену фрукти та овочі - це яблука, баклажани, огірки, кавун, картопля, гарбуз, морква та брокколі. А багаті етиленом - банани, абрикоси, диня, груші, сливи, манго і помідори.
Якщо плоди фруктів і ягід дозріли, то краще відразу їх їсти. Або поставте в холодильник на день-два, але не довше. - радить шеф-кухар.
Вона також рекомендує після покупки обережно оглянути плоди: м'яті відразу потрібно відкласти. Зберігати в холодильнику в упаковці, в якій придбали. Слідкуйте, щоб в упаковці не було вологи і конденсату, волога дорівнює цвілі. Мити фрукти і ягоди потрібно тільки перед тим, як збираєтеся їх їсти.
Якщо не встигаєте з'їсти фрукти в перші дні, то їх краще заморозити. Попередньо потрібно добре промити ягоди, викласти їх на рушник і висушити, а вже після цього перекласти в ємність і заморозити.
Також шеф-кухар поділилася лайфхаками, як зберігати овочі в холодильнику, щоб не псувалися:
Зюкова каже, що вдома не так переживаєш за товарне сусідство, як на професійній кухні, але не треба забувати, що, наприклад, яйця треба мити перед тим, як класти в холодильник. Зберігати все в чистоті і обробляти антисептиками. Чистота в холодильнику - перший крок до цілісності продуктів.
Блиск – ознака здоров'я та доглянутості вашого волосся, проте повсякденний вплив забруднень, жорсткої води, хімічних засобів для укладання та гарячих інструментів може позбавити його цього бажаного сяйва, передають Патріоти України з посиланням на ТСН....
У світі набуває популярності так званий "превентивний ботокс", коли жінки віком від 20 до 30 років роблять інʼєкції ботулотоксину, щоб запобігти появі зморшок. . Але деякі лікарі закликають обережно ставитися до цієї тенденції – і не лише через "культ...