
Деякі продукти можуть негативно впливати на стан шкіри, викликаючи висипання, тьмяність, сухість або передчасне старіння. Ось топ-7 продуктів, які найчастіше "псують" шкіру, передають Патріоти України.
1. Цукор і солодощі
-
Чим шкодять: Підвищують рівень інсуліну → активізується запалення → зростає ризик висипань, акне, тьмяності.
-
Також запускається процес глікації — коли цукор руйнує колаген, шкіра втрачає еластичність.
2. Біле борошно та "порожні" вуглеводи (булки, макарони з білого борошна, білий рис)
-
Чим шкодять: Працюють як цукор — швидко підвищують рівень глюкози, спричиняють запальні процеси.
-
Часто пов’язані з акне та жирністю шкіри.
3. Надмірна сіль
-
Чим шкодить: Затримує воду → набряки обличчя, "мішки під очима".
-
Може погіршувати стан при куперозі та чутливій шкірі.
4. Газовані напої та пакетовані соки
-
Чим шкодять: Багато цукру, консервантів і барвників → провокують висипання, зневоднюють шкіру.
5. Фаст-фуд і трансжири (маргарин, чіпси, пончики)
-
Чим шкодять: Викликають запальні реакції в організмі → загострення акне, сірий колір шкіри.
-
Трансжири руйнують структуру клітин, ускладнюють оновлення шкіри.
6. Надлишок молочних продуктів (особливо магазинного молока)
-
Чим шкодять: У деяких людей можуть стимулювати вироблення шкірного сала та викликати прищі, особливо в області підборіддя та щік.
-
Найчастіше "реакція" — від молока, морозива, сиру.
7. Алкоголь
-
Чим шкодить: Зневоднює шкіру → вона виглядає втомленою, сухою, тьмяною.
-
Може провокувати почервоніння, розширення капілярів, купероз.
Що ще погіршує вигляд шкіри:
-
Нестача води
-
Куріння
-
Низькобілкова дієта
-
Хронічний стрес і недосип
Для краси шкіри варто віддати перевагу:
-
овочам і фруктам (вітамін C, антиоксиданти)
-
здоровим жирам (авокадо, риба, горіхи)
-
достатній кількості води
-
цільнозерновим продуктам
-
білкам (курка, яйця, бобові)
Чи помічали ви, що з кожним пранням улюблені речі втрачають яскравість і блякнуть? Не поспішайте оновлювати гардероб - допомогти може простий домашній спосіб, який ще наші бабусі і мами використовували для збереження кольорів тканин, передають Патріоти...
Китайські вчені виявили потенційно небезпечний зв'язок між аспартамом - популярним штучним підсолоджувачем - і гліобластомою, найагресивнішою формою первинного раку мозку. Про це йдеться у статті, опублікованій у Scientific Reports, передають Патріоти ...