Забудьте про них: ТОП-9 міфів про кофеїн, в які не варто вірити

Тепер ви зможете насолоджуватися улюбленим напоєм без докорів сумління, передають Патріоти України.

Кофеїн викликає залежність

Скажімо так: це не зовсім правда. До кави — смачної, ароматної, підбадьорливої — дійсно можна звикнути. Однак залежністю це звикання назвати не можна. Кофеїн ні в якій мірі не загрожує вашому фізичному, емоційному і соціальному здоров'ю, як це роблять наркотики, навіть найлегші і легальні начебто сигарет або спиртного.

Якщо ви вирішите відмовитися від кави, швидше за все, ваш організм цього навіть не відчує. Лише в деяких випадках (наприклад, якщо ви звикли вживати дві і більше чашки в день) можливі неприємні симптоми:

  • головний біль;
  • відчуття втоми;
  • підвищена тривожність;
  • дратівливість;
  • поганий настрій;
  • складнощі з концентрацією.

Але ці прояви будуть не дуже виражені і навряд чи триватимуть довше, ніж один-два дні. З цієї причини експерти не вважають любов до кофеїну серйозною залежністю, подолання якої вимагало б професійного лікування.

Кофеїн міститься тільки в каві

Цей стимулятор можна виявити в багатьох продуктах харчування і напоях, крім кави. Ось далеко не повний список:

  • чай — і чорний, і зелений, і пуер, і мате;
  • какао;
  • енергетичні напої;
  • газовані напої коричневого кольору;
  • кавове морозиво;
  • кавовий йогурт;
  • кава без кофеїну Caffeine consumption ;
  • шоколад (крім білого);
  • деякі лікарські препарати.

У кожному з цих продуктів міститься своя доза кофеїну — десь більше, десь менше.

Кофеїн може викликати безсоння

Якщо ви п'єте каву в першій половині дня, це виключено. Кофеїн виводиться з організму досить швидко: через 8-10 годин в крові залишиться менше 25% від прийнятої вами вихідної дози, а це занадто мало, щоб викликати порушення сну.

Що стосується кави, випитої в другій половині дня, важливу роль відіграє міцність напою. Наприклад, в 30-грамовій чашці еспресо міститься National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release близько 60 мг кофеїну — це менше, ніж у звичайній чашці чорного чаю, який багато п'ють за вечерею і не відчувають потім ніяких проблем із засинанням.

А ось в середній (170 мл) кашці робусти може бути до 200 мг кофеїну, так що ризик не заснути, випивши такий напій ближче до вечора, зростає.

Також багато що залежить від особистої чутливості до кофеїну. Більшості людей чашечка кави, випита за шість або раніше годин до сну, безсонням не загрожує. Однак деякі через особливості метаболізму реагують на кофеїн загострено. Якщо ви досвідченим шляхом виявили, що відноситеся до числа таких людей, вам дійсно варто обмежити вживання кавових напоїв.

Кофеїн підвищує тиск

Зовсім не обов'язково. Це знову-таки питання особистих особливостей. Є люди, чий організм дійсно реагує на кофеїн підвищенням артеріального тиску. Але є й ті, на кого кава не робить подібного ефекту. Встановити, до якої категорії належите ви, можна тільки досвідченим шляхом.

Експерти авторитетної медичної організації Mayo Clinic рекомендують робити це так. Виміряйте тиск і зафіксуйте результат. Випийте чашку кави, а через пів години знову скористайтеся тонометром. Якщо показання приладу збільшилися на 5-10 пунктів, ваша серцево-судинна система реагує на кофеїн. Якщо ні, підвищення тиску після випитої кави вам можна не побоюватися.

Кофеїн вимиває кальцій з організму

Через це його вважають винним у розвитку остеопорозу. Але тут знову-таки ситуація з розряду "бабуся надвоє сказала". Дійсно, якщо вживати багато кофеїну (більше 744 мг на день, що рівносильно приблизно 12 стандартним чашечкам Еспресо), це може погіршити всмоктуваність кальцію в кишечнику. Проте дослідження показують: досить додати до кави 1-2 столові ложки молока, і негативний вплив кофеїну буде компенсовано.

Проте людям старшого віку з кавою варто бути обережніше: в них все ж спостерігається деякий зв'язок між споживанням кофеїну і ризиком перелому шийки стегна. Є припущення, що у літніх кофеїн надає більш потужний вплив на метаболізм кальцію. Тож якщо вам за 50, постарайтеся знизити вживання кави до 300 мл в день.

Кофеїн викликає рак

А ось це вже точно міф. Жодне з численних досліджень не встановило зв'язку між споживанням кофеїну і розвитком будь-якого виду онкологічних захворювань. Зате є вагомі підстави припускати, що кава навіть знижує ризик виникнення деяких видів раку.

Кофеїн призводить до зневоднення

Цей міф теж спростовано, але повторимося. Кофеїн дійсно має легкий сечогінний ефект, але він не призводить до додаткової втрати рідини понад ту, що потрапила в організм разом з самим напоєм.

Є лише один виняток: якщо ви вип'єте 2-3 чашки міцної кави поспіль, сечогінний ефект може стати більш вираженим. Однак і таке почастішання позивів в туалет спостерігається лише у тих людей, хто практично не вживав напій раніше.

Кофеїн допомагає протверезіти

Це помилка настільки поширена, що навіть в статтях про те, як швидко прийти в себе після сп'яніння, нерідко можна зустріти фразу: "випийте чашечку кави".

Так, кава дійсно допомагає замаскувати перегар. Але в тому, що стосується реального протверезіння, напій навіть шкідливий. Як стимулятор, кофеїн бадьорить і наповнює енергією. Через це у людини з'являється помилкове відчуття, ніби вона прийшла до тями і стала майже тверезою. Помилкове!

Кілька років тому журнал American Psychological Association опублікував доповідь, в основу якої лягли результати тестів двох груп людей. Одна частина випробовуваних перебувала під впливом алкоголю. Друга — теж, але спиртне було "відполіровано" кавою. Як показало опитування, представники другої групи дружно рапортували, що відчувають себе протверезілими. Однак з тестами на уважність, концентрацію, координацію і швидкість реакції вони впоралися нітрохи не краще, ніж п'яні добровольці з першої групи.

Кава — це просто пустощі, від неї немає ніякої користі

Численні дослідження доводять, що пити каву щодня корисно. Це продовжує життя. Шанси не померти від якої-небудь болячки в найближчі десять років у вас будуть істотно вище, ніж у тих, хто зовсім відмовляє собі в кофеїні.

Звичайно, гвалтувати себе еспресо або латте не варто. Але якщо вам подобається побалувати себе чашкою кави, немає практично ніяких причин розлучатися з цією приємною звичкою.

Родина оцінить! Як приготувати ароматну картоплю зі скоринкою у духовці

вівторок, 23 квітень 2024, 10:15

Картопляні скибочки з ароматними прянощами, приготовлені у духовці, можуть стати ідеальним варіантом вечері. Готуйте за таким рецептом - і ви будете в захваті від смаку та скоринки, яка вийде, передають Патріоти України. Картоплю треба почистити та на...

Секрет досвідчених господинь! Що додати до котлетного фаршу - картоплю чи хліб

вівторок, 23 квітень 2024, 9:14

Всі ми звикли додавати до котлетного фаршу і картоплину і хліб, як робили наші мами та бабусі. Ці інгредієнти додаються для того, щоб зробити готові м’ясні вироби пишнішими та соковитішими, передають Патріоти України. Ось тільки варто задуматись, що к...