Заклеювання камери на ноутбуці не допоможе: Вчені розповіли, як точно захиститися від хакерів

Навіть якщо ви закриєте камеру на ноутбуці, хакери однаково зможуть вас побачити. Про це розповіли вчені після проведення детального дослідження, передають Патріоти України. Чи можна захистити себе?

Япередає Benchmark, вчені з Массачусетського технологічного інституту (МІТ) провели дослідження, яке показало, що заклеювання камери не допомагає повністю захиститися від хакерів. Додатково потрібно зробити ще одну дію.

Багато людей заклеюють скотчем чи іншими засобами камери ноутбуків та планшетів, щоб убезпечити себе від потенційного стеження (вуаєризму).

Хоча таке побоювання є цілком обґрунтованим і краще все-таки прикрити об'єктив камери, аніж не прикрити його, дослідження показало, що для підглядання хакери можуть використовувати не лише камеру. Ще один елемент, який варто захистити, це давачі освітленості.

Дослідження вчених з МІТ було опубліковане у науковому журналі Science Advances. Воно показало, що прикриття камери не може гарантувати стовідсоткової безпеки. Адже хакери можуть тепер підглядати за користувачем ще й через давачі освітленості, які виробники встановлюють, наприклад, для того, щоб автоматично регулювалась яскравість дисплею. Як таке взагалі можливо і що робити?

В своєму експерименті дослідники використовували планшет фірми Samsung, який був випущений ще 2019 року. Він оснащений давачем освітленості, який, як і в багатьох інших подібних пристроях, розташований поряд із камерою над дисплеєм.

Дослідники прикрили камеру планшета, але попри це хакери однаково могли б їх бачити. Для цього вони використовували комбінацію даних, що були зібрані з датчика освітленості та світла, що генерується самим планшетом. За наявності необхідних інструментів хакери здатні розпізнати розташування руки користувача, за яким вони ведуть спостереження, і визначити, чи людина зараз за ноутбуком (планшетом) та які жести вона робить.

Хоча підглядання за допомогою давача освітленості не таке ефективне, але в руках хакерів воно може стати цінним інструментом. Тому, якщо ви побоюєтесь, варто додатково прикривати і ці давачі. Хоча це і може вплинути на роботу деяких функцій пристрою.

В той же час, вчені звернулися до виробників електронних пристроїв, звернувши їхню увагу на цей недолік. Вони запропонували розміщувати давачі в таких місцях, щоб вони не були звернені безпосередньо на користувача.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...