Збільшує ризик інсульту і не тільки: Факти про вино, які неприємно здивують

Червоне вино містить антиоксиданти, які можуть бути корисними для здоров'я, але надмірне споживання будь-якого алкоголю має певні ризики для здоров’я. Зокрема, вживання помірної кількості вина може покращити когнітивні функції, але занадто велика кількість може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. В Eat This, Not That розповіли, чому надмірне вживання вина може забрати у вас декілька років життя. Ознайомтесь із цією інформацією, якщо ви любите цей алкогольний напій, передають Патріоти України.

Збільшує ризик інсульту

Алкоголь, навіть у помірних кількостях, може підвищувати ризик інсульту, зокрема мова йде про вино. Дослідження показали, що чоловіки, які пили 4 порції алкоголю на день, мали на 38% вищий ризик інсульту. Для зниження цього ризику рекомендується обмежити споживання алкоголю до кількох келихів на тиждень.

Підвищує ризик розвитку цирозу печінки

Часте вживання вина, особливо щодня, може серйозно пошкодити печінку, зокрема призвести до цирозу. Дослідження показало, що жінки, які пили алкоголь щодня, мали вищий ризик цирозу, порівняно з тими, хто пив рідше. Це може призвести до серйозних ускладнень, таких як рак печінки або захворювання кісток.

Може стати причиною панкреатиту

Надмірне вживання алкоголю може викликати панкреатит — запалення підшлункової залози, яке може бути болісним і навіть смертельним, якщо його не лікувати. Хронічне споживання алкоголю збільшує ризик гострого панкреатиту, який може перейти в хронічну форму.

Може скоротити життя на 1-2 роки

Дослідження 2018 року показало, що вживання алкоголю пов’язане з підвищеною смертністю. Так, люди, які пили понад 10-15 порцій алкоголю на тиждень, мали менший термін життя на 1-2 роки. Найменший ризик мали ті, хто вживав до 100 грамів алкоголю (приблизно 6 келихів вина) на тиждень. Це означає, що обмеження алкоголю може позитивно вплинути на тривалість життя.

Розставлено крапки над "і": Чи треба мити сковорідку одразу після смаження їжі

вівторок, 17 червень 2025, 18:50

Миття сковорідки одразу після приготування їжі здається логічним — гаряча поверхня, жир ще не застиг, змиється все швидше. Але професійні кухарі застерігають: така звичка може знищити вашу улюблену сковорідку. Розповідаємо, посилаючись на ресурс «РБК-У...

Вегетаріанство може зашкодити серцю? Вчені розставили крапки над "і"

вівторок, 17 червень 2025, 12:16

Рослинна дієта не завжди означає користь для здоров’я. Університет Джонса Гопкінса провів масштабне дослідження за участю понад 7700 американців, яке довело: лише високоякісна рослинна їжа позитивно впливає на серце. Про це йдеться в повідомлення Амери...