Жодної шкідливої хімії! Досвідчені городники назвали найкращий захист для помідорів від фітофтори

Мабуть, жодна присадибна ділянка в Україні не обходиться без томатів. Помідори добре ростуть і рясно дозрівають у благодатному українському кліматі. Однак навіть найщедріший урожай може буквально за добу знищити підступна фітофтора, передають Патріоти України.

Для боротьби з нею є чимало засобів. Але лише один із них складається з натуральних компонентів і не містить отрутохімікатів. Досвідчені городники поділилися своїм секретом ефективного засобу від фітофтори, що не містить шкідливої "хімії".

Фітофтора – грибкова інфекція, яка може за лічені дні знищити все, що вирощувалося протягом півроку та більше. Тому, як тільки ви помітили її перші ознаки на рослині, зволікати з обробкою томатів не можна. Це підступне захворювання вражає всі частини рослини: від стебла і квітів до вже практично стиглих плодів. Цілющий засіб для обприскування рослин можна легко приготувати самим. Для цього потрібно взяти такі компоненти:

  • молочну сироватку – 1 літр;
  • воду – 1 літр;
  • йод – 2 краплі.

Все це слід ретельно перемішати та обприскувати такою рідиною помідорні кущі раз на тиждень. Досвідчені городники радять робити це на заході сонця, причому в ті дні, коли вночі не передбачається дощу. Тоді рослина встигне краще всмоктати цей розчин, який захистить її від фітофтори.

Причому починати обробку рослини потрібно при перших ознаках захворювання, на ранній стадії. А можна робити профілактичні обприскування ще й до появи ознак захворювання. У такому разі воно може взагалі не проявитися, і ваша праця будуть щедро винагороджена рясним урожаєм стиглих красивих помідорів

Є секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

субота, 14 червень 2025, 18:35

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними, передають Патріоти України. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт...

Ви могли це не знати! Названо помилку, через яку кава виходить несмачною

субота, 14 червень 2025, 13:05

Багато хто варить каву щодня – швидко, за звичкою. Але навіть у такій простій справі є нюанси, які впливають на смак напою. Іноді кава виходить надто гіркою або зовсім без аромату. Причина може бути зовсім неочевидною. Саме на неї найчастіше ніхто не з...