Жовта чи фіолетова: Дієтолог розповіла, яка цибуля найкорисніша

Якщо з'їдати в день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді, то це піде лише на користь

"На кухні важко обійтися без цибулі, адже вона входить у більшість страв. Користь цього овочу для організму нічим не замінна, це універсальний продукт", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Список найбільш важливих речовин, що містить цибуля:

- Кверцетин. Речовина з сімейства флавоноїдів, що володіє сильними антиоксидантними властивостями й протизапальною дією.

- Антоціани. Підгрупа флавоноїдів, що надає деяким видам цибулі фіолетовий або червоний колір. Чим більше флавіноїдів – тим яскравіший і темніший колір цибулини. Тому жовта цибуля хороша, але фіолетова ще краща.

- Сполуки органічної сірки, наприклад, алліцин. Це він додає їм різкий запах і смак, володіє антибактеріальною та антигрибковою дією.

- Фруктани - полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами та стають живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника.

- Сапоніни – рослинні глікозиди. Вони мають протизакрепні властивості та знижують холестерин.

Ці речовини роблять її важливою лікарською рослиною. Цибуля - один із засобів профілактики більшості хвороб. Використовують для полегшення болю в горлі, при застуді.

Цибуля допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу. Підвищує апетит, сприяє виробленню травних соків і жовчі, стимулює роботу кишечника.

Але слід пам'ятати, що в сирому вигляді її не рекомендується вживати людям з гастритом, виразкою шлунку, так як це може викликати подразнення слизової. Побічним ефектом вживання цибулі є неприємний запах шкіри та дихання, однак при помірній кількості це не повинно бути великою проблемою, а користь для здоров'я досить відчутна.

Таким чином цибуля володіє протизапальною, антиоксидантною дією, зміцнює капіляри, підвищує імунітет. Якщо з'їдати в день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді це піде лише на користь".

Варто знати! ТОП-5 фруктів та овочів, які є небезпечними для собак

вівторок, 20 травень 2025, 8:33

Собаки — це наші вірні компаньйони та повноцінні члени сім’ї, а тому, господарям важливо уважно дбати про їхню безпеку. Це особливо це важливо, оскільки деяка повсякденна їжа може бути небезпечною для їх здоров'я, передають Патріоти України. В Daily Ex...

Народні прикмети на 20 травня. Українці традиційно цього дня обережно поводились з ножами та іншими гострими предметами

вівторок, 20 травень 2025, 7:05

20 травня за новим стилем (2 червня за старим) вшановують пам'ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія. За юліанським календарем згадують явлення в небі Хреста Господнього в Єрусалимі. . 20 травня наші предки займалися посівом огірків. Для цієї сп...