Кава славиться цілим набором корисних властивостей і є найпопулярнішим напоєм у світі, не поступаючись чаю. Однак нещодавно вчені виявили в неї несподіваний, маловивчений і потенційно небезпечний зворотний бік, передають Патріоти України.
Як пише PsyPost, недавнє дослідження вчених показало, що кофеїн може посилювати негативний вплив хронічного недосипання на сіру речовину нашого мозку. Дослідники виявили, що у людей, які вживали кофеїн у періоди обмеженого сну, спостерігалося більш виражене скорочення обсягу сірої речовини порівняно з тими, хто утримувався від нього.
Кофеїн всесвітньо визнаний мільйонами людей за свою здатність підвищувати пильність і пом'якшувати когнітивні порушення, спричинені нестачею сну. Незважаючи на його переваги, як гостра втрата сну, так і регулярне вживання кофеїну були пов'язані зі зменшенням об'єму сірої речовини — найважливішого компонента мозку, що відповідає за обробку інформації та регуляцію наших когнітивних функцій.
Метою дослідження вчених було визначити, чи призведе вживання кофеїну під час позбавлення сну до подальшого зменшення об'єму сірої речовини, і вивчити роль аденозинової системи в цьому процесі. Аденозинова система, зокрема аденозинові рецептори A1, відіграє ключову роль у регуляції нейронної активності та сприянні сну. Кофеїн діє як антагоніст цих рецепторів, блокуючи їхню дію і підвищуючи пильність.
Дослідження, проведене під керівництвом Ю-Шиуань Лін з Університетської психіатричної клініки Базеля та опубліковане в журналі Scientific Reports, було натхненне попередніми науковими роботами, що свідчать про вплив кофеїну на наш мозок. У науковій роботі, проведеній у дослідницькому центрі Німецького аерокосмічного центру в Кельні, взяли участь 36 здорових дорослих людей з низьким звичним споживанням кофеїну.
Учасників розділили на дві групи: одна отримувала каву, що містить кофеїн, а інша — каву без кофеїну. Протягом дев'яти днів, включно з періодами хронічного обмеження сну, дослідники вимірювали зміни об'єму їхньої сірої речовини за допомогою МРТ і ПЕТ-сканування. Вони виявили, що хронічне обмеження сну призводить до значних змін його об'єму, на які також впливає споживання кофеїну.
В учасників, які не вживали кофеїн під час обмеження сну, навпаки, спостерігалося збільшення об'єму сірої речовини в кількох ділянках мозку, що свідчить про потенційну компенсаторну реакцію організму на втрату сну.
На ступінь цих змін також впливали індивідуальні відмінності в наявності аденозинових рецепторів: нижчий рівень рецепторів корелював із більшим зменшенням об'єму сірої речовини.
Дослідження розкрило вченим складний взаємозв'язок між сном, кофеїном і структурою нашого мозку, де споживання кофеїну може перешкоджати його механізмам пластичності, які активуються при втраті сну. Однак у дослідження є обмеження, включно з невеликим розміром вибірки і специфічністю генетичних профілів учасників, пов'язаних із метаболізмом кофеїну. У майбутніх дослідженнях автори сподіваються використати ПЕТ-сканування зі специфічними маркерами, щоб глибше зрозуміти механізми, які лежать в основі цих змін сірої речовини, проте зворотний бік впливу кави на нас уже виявлено і покладе початок багатьом майбутнім науковим роботам, вважають вони.
Печінка — це важливий орган, який легко пошкодити певною їжею та нездоровим раціоном. Зокрема, алкоголь може спричинити жирову хворобу, а шкідлива їжа часто призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може вплинути на її функцію, передають...
Вершкове масло – це вкрай корисний продукт, який обов’язково має бути в раціоні як дорослих, так і дітей, передають Патріоти України. Без вершкового масла в кулінарії не обійтися, бо не вийде запашної випічки, смачної каші чи ароматного картопляного пю...