Значення аналізу на рівень пролактину для жіночого здоров’я

Для нормального функціонування організму жінки важливим є пролактин. Гормон бере участь у репродуктивній функції, метаболічних, імунних та осморегуляторних процесах, а його рецептори присутні в багатьох органах. Виникнення проблем із зачаттям та нерегулярні менструації — перші симптоми порушення секреції речовини, що є показаннями до необхідності здачі відповідних аналізів.

Особливості дослідження рівня пролактину

Рівень пролактину з'ясовується шляхом забору венозної крові для подальшого визначення кількісного вмісту в організмі. Також невелика частка гормону присутня і в чоловіків — речовина відповідає за покращення обмінних процесів і підтримку секреції тестостерону.

Для гормону пролактин норма для жінок перебуває в діапазоні 69–750 мМО/л, а для чоловіків — у межах 73–407 мМО/л. Під час вагітності та грудного вигодовування відбувається зміна показника на 500–10000 мМО/л залежно від триместру.

До основних показань, що вимагають виконання дослідження, відносять:

  1. Порушення циклічності менструацій.
  2. Зниження гостроти зору та часті головні болі.
  3. Галакторею.
  4. Неможливість завагітніти.
  5. Проблеми з ерекцією (у чоловіків).

Вихід рівня пролактину за межі норми вказує на ймовірність порушень роботи організму загалом та виникнення захворювань ендокринних органів зокрема. Його зниження може призвести до гіперглікемії. У разі підвищення кількісних показників гормону існує ризик ниркової недостатності, первинного гіпотиреозу, полікістозу яєчників.

Підготовка до аналізу на рівень пролактину

Дослідження пролактину в лабораторії Esculab може відбуватися в один або два етапи. Останній спосіб полягає в заборі біоматеріалу вранці та ще раз — через годину. Одноразового взяття венозної крові також достатньо для отримання коректних даних.

Оптимальним вважається здача аналізу на пролактин натщесерце зранку до одинадцятої години. Діагностика вимагає відмови від куріння, вживання алкогольних напоїв та статевих контактів за добу. За два дні необхідно скасувати курс гормональних препаратів.

Напередодні дослідження варто стежити за емоційним станом, не піддавати себе фізичним навантаженням та уникати стресових ситуацій. Краще проводити забір крові на визначення рівня пролактину на другий-п'ятий день із початку менструального циклу. Зазирніть вглиб себе і дізнайтесь показники аналізів для свого здоров'я!

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...