Звичайна кава виявилася сильнішою за пігулки? Несподівані результати дослідження

Звичайна чашка чорної кави може бути не лише способом прокинутися зранку, а й захищати від серйозної недуги, яка щороку вражає мільйони людей - цукрового діабету 2 типу, передають Патріоти України.

Нове міжнародне дослідження, проведене за участю південнокорейських учених, показало, що вживання 3–5 чашок кави на день суттєво знижує ризик розвитку хвороби. Йдеться як про звичайну, так і про каву без кофеїну.

Учені проаналізували дані зі 149 досліджень і зосередилися на п’яти типах гідроксикоричних кислот, що містяться в каві. Ці сполуки мають:

  • антиоксидантні властивості,
  • протизапальний ефект,
  • покращують чутливість до інсуліну,
  • сприяють регуляції рівня цукру в крові.

За словами дослідників, у людей, які регулярно п’ють каву, ризик розвитку діабету 2 типу зменшується на 20–30%. Чжаопін Лі, професорка медицини з Каліфорнійського університету, в коментарі виданню Healthline заявила:

«Чорна кава — це просто зерна та гаряча вода. Вона містить до 200 сполук, і багато з них мають очевидну користь для здоров’я».

Мерилін Тан, викладачка медичного факультету Стенфорда, зазначає:

«Ці результати важко ігнорувати. Особливо цікаво, що користь не залежить від наявності кофеїну — отже, справа у самих сполуках кавових зерен».

Важливо:

  • Корисна лише чорна кава, без цукру та вершків.
  • Кофеїн у великих дозах може шкодити серцево-судинній системі.
  • Кава без кофеїну теж зберігає корисні властивості.

Тож якщо ви шукаєте просту звичку, яка допоможе зберегти здоров’я — додайте чашку якісної кави до свого ранку. Але, як завжди, все добре — в міру.

Ви могли не здогадуватися! ТОП-6 продуктів, які містять прихований цукор

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 17:15

Багато продуктів у нашому раціоні містять прихований цукор, навіть якщо вони здаються здоровими. Часте вживання таких продуктів може спричинити набір ваги, проблеми з зубами і енергетичні спади, передають Патріоти України. Найпоширеніші продукти з прих...

Ви будете здивовані! Вчені назвали напій, який знижує ризик раку печінки

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 16:45

Регулярне вживання чаю може бути доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, охопило близько 2 тисяч пацієнтів з раком печінки ...