На перемогу працюють всі! 15-річний підліток розповів, як допоміг ЗСУ знищити колону ворога під Києвом (відео)

У "Сніданку з 1+1" хлопець розповів, як допоміг українським військовим побачити довжелезну колону російської техніки, яка йшла на Київ Житомирською трасою. Він став корегувальником, дав чіткі координати її розташування - і українським силам вдалось знищити близько 70 одиниць техніки, передають Патріоти України.

Родина Андрія мешкає у селищі за 40 кілометрів від Києва, саме з того боку окупанти наступали на столицю. Починаючи з 24 лютого, активна місцева громада підтримувала зв'язок із волонтерами та військовими у соцмережі. Туди школяр та його тато повідомили, що мають коптер. Яке здивування було у військових, коли вони дізнались, що саме підліток - пілот дрона. Йому передали більш просунутий безпілотник, і вже 28 лютого Андрій отримав дзвінок від військового та завдання.

"Було дуже страшно, бо тоді вже почали з’являтись кадри з Ірпеня та Бучі. Я дуже боявся за своїх рідних, за село. Я намагався про це не думати і сконцентруватись на дроні, на пілотуванні, було дуже багато "глушилок", і треба було багато думати та вправно їх обходити. В такій ситуації про себе не думається взагалі", - прокоментував Андрій.

Незважаючи на безстрашність, певний момент змусив підлітка занервувати – один з дронів впав у 150 метрах від ворожих позицій. Його довелось залишити, оскільки місцеперебування пілота було оточене окупованими селами і допомога надійти не могла.

Особисто юний спеціаліст коментує: на таке серйозне завдання його, можливо, і не взяли б, проте виконати його було нікому."Розуміли, що пілота більше немає. Я був єдиним, тому мене згодились взяти. Тобто якби ще була повнолітня людина, яка вміє керувати – то взяли б її. Тому їм довелось, я думаю, що вони не хотіли мене брати", - поділився хлопець.

Вміння хлопця не залишили й байдужим телеведучого та волонтера Сергія Притулу, який запропонував розіграти майстер-клас Андрія з пілотування дронів, а виручені кошти відправити на потреби України. "Я зустрінусь з переможцем, покажу усі місця, звідки я злітав, де стояли орки. Навчу керувати дроном, думаю це буде весело", - зазначив Андрій.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....