$3 000 000 000 на рік "коту під хвіст": У США обговорюють, як компенсувати Україні втрати від "Північного потоку-2", - Коболєв

Коболєв розповів про компенсації

У разі завершення будівництва "Північного потоку-2" Україна може отримати компенсації, які застрахують від втрати сплати за транзит російського газу до Європи. Зараз це питання обговорюють в Білому домі США.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів екс-глава Нафтогазу України Андрій Коболєв. "Завершення будівництва "Північного потоку-2" є не найгіршим розвитком сценарію. Буде гірше, якщо "Північний потік-2" побудують, а жодного компенсаторного механізму для України не буде створено", – заявив він.

За словами Коболєва, Україна може уникнути найгіршого варіанту розвитку ситуації, за якої "Північний потік-2" буде добудований "без зустрічної угоди по Україні".

Ексглава "Нафтогазу" підкреслив, що "зараз у Білому домі обговорюється, яка може бути угода". Коболєв не став розкривати всі можливі подробиці такої угоди, підкресливши, що це закрита інформація. "Але українські чиновники, які займаються цим питанням, про це в курсі", – підкреслив він.

Відповідаючи на питання, чи йде мова про компенсаторні заходи в енергетиці або, наприклад, про створення американської військової бази на території України, Коболєв сказав: "Я мало вірю в якісь там конструкції військового характеру. Це дуже складно".

"Є механізми, коли, наприклад, росіяни зараз гарантують додаткові обсяги і додаткові контракти не на термін, що залишився до завершення контракту, а додадуть ще п’ять років. І ці гарантії будуть чимось забезпечені. Тому в разі їх порушення Україна не буде ходити по судах чотири-п'ять років, а отримає гроші відразу. Це конкретна прагматична реальна мета. Її потрібно обговорювати, нею потрібно займатися, на неї має сенс витрачати час, гроші, зусилля лобістів і політиків. Тому що втратити $3 млрд на рік зараз виглядає, на жаль, реалістично. І це буде боляче", – додав ексглава Нафтогазу України.

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...

Отримував гроші від росіян: У Британії судять вербувальника паліїв нерухомості, пов'язаної з Україною

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:43

У Британії розпочався суд над чоловіком, який працював на користь Росії та вербував осіб для підпалу нерухомості, пов'язаної з Україною. Про це пише Reuters в п'ятницю, 26 квітня, передають Патріоти України.