"А чому ні?": Освітній омбудсмен розповів, чи викладатимуть російську мову в школах

Повномасштабна війна в Україні впливає на сферу освіти та створює чимало викликів для управлінців. Зокрема українців цікавить питання подальшого викладання російської мови у навчальних закладах, передають Патріоти України.

Заборони на вивчення російської мови немає

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, що не проти того, щоб російську мову вивчали люди, які вважають себе етнічними росіянами. "Якщо батьки вважають себе етнічними росіянами та звертаються до школи з відповідною заявою, то чому ні?", – каже Горбачов.

Омбудсмен зауважив, що прямої заборони на вивчення російської мови в Україні немає. Натомість законодавство гарантує людям, що належать до національних меншин, право навчання мовою відповідної нацменшини в комунальних закладах освіти поряд із державною.

Щодо кафедр російської мови на філологічних факультетах вишів ситуація також неоднозначна. Горбачов нагадав, що нещодавно закрили кафедри російської мови та історії російської літератури в ХНУ імені Каразіна. Замість неї у навчальному закладі діятиме кафедра слов'янської філології.

Разом з тим, варто розуміти, що вищі навчальні заклади формують свою структуру відповідно до запитів абітурієнтів. Усе залежить від кількості охочих вступити на певну спеціальність, у цьому випадку – російську мову. Якщо ж такого попиту немає, то скорочується кількість кафедр, факультетів, викладачів та бюджетних місць. "Можливо буде та ж сама ситуація, що з викладанням російської мови у школі, коли вчителі проходили перекваліфікацію", – додав омбудсмен.

В РНБО відреагували на повідомлення, що 3-тя штурмова бригада ЗСУ відмовилась виконати наказ Сирського зупинити прорив фронту під Очеретиним"

четвер, 2 травень 2024, 10:00

За повідомленням Центру протидії дезінформації при РНБО України, 2 травня російська пропаганда запустила 2 фейки. Фейк: Зрадник України Прозоров заявив: "Трагедія в Одесі 2 травня 2014 року була чітко спланованою операцією, а не трагічним збігом обстав...

"Загін задоволень" Кім Чен Ина: Скільки незайманок корейці приносять у жертву своєму комуністичному божеству

четвер, 2 травень 2024, 9:34

Отакий соціалізм вибудували в КНДР. От за це було пролито кров мільйонів людей. Щороку диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин нібито відбирає 25 незайманих дівчат для свого "загону задоволень". Про це розповіла Пак Енмі, яка втекла з КНДР. . За словами П...