А якже "бабы еще нарожают"? Росіяни кинулися масово скуповувати презервативи

У РФ спостерігається ажіотажний попит на засоби контрацепції. Причому, він виник нещодавно — з 28 лютого. У той час, як українці бояться втратити репродуктивне здоров'я через стрес, пов'язаний з війною, росіяни, здається, вирішили ретельніше контролювати свою популяцію, інформують Патріоти України.

За даними компанії DSM Group, що займається маркетинговими дослідженнями фармацевтичного ринку, за період з 28 лютого по 6 березня обсяг продажів презервативів зріс у середньому на цілих 17% у натуральному вираженні. У грошовому - на 32%, що пояснюється зростанням цін у Росії.

За інформацією місцевих ЗМІ, окремі рітейлери фіксують підвищення продажів на 26% і навіть на 30%.

Російські маркетологи поспішили пояснити ажіотаж необхідністю отримання приємних емоцій. «Презервативи – це продукт першої необхідності, – заявив Володимир Козлов в інтерв'ю радіо Sputnik . — Ми зараз живемо в дуже непростий час, коли кожній людині потрібен позитив. Позитивні емоції формують в організмі дофамін, який дозволяє якось переносити лихоліття. Він компенсує стрес, низький емоційний стан та депресію, а також повертає активність. Одне з найдоступніших джерел дофаміну — це секс, тому продажі презервативів і зростають».

Але не все так просто

Попит на контрацептиви навряд чи пояснюється лише бажанням отримати задоволення від сексу, адже їхня головна мета – захист від захворювань та небажаної вагітності.

Під час криз спад народжуваності спостерігається повсюдно. У тій же Росії це відбувалося неодноразово після розпаду СРСР. Так, згідно з даними Росстату, в порівнянні з 1986-88гг, коли на одну жінку припадало в середньому 2.1-2.2 дитини, в 1999 цей показник знизився майже вдвічі і склав 1.16.

Повільний ріст почався у 2000 році і тривав до 2015 — тобто, до періоду запровадження жорстких санкцій через анексію Криму, які значно знизили рівень життя росіян. У 2015 році на одну жінку припадало в середньому 1.78 дитини, а вже у 2019 — 1.5.

Таким чином, найближчим часом стає цілком очікуваним загострення демографічної кризи у Росії. Безпрецедентні економічні санкції прискорять падіння рубля, уповільнення темпів виробництва, посилять безробіття. У подібних умовах планування поповнення в сім'ї – ризиковий захід.

Найближчі місяці - вирішальні: Україна і Росія у певний момент можуть "заморозити" війну за корейським сценарієм, - NYT

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:25

Серед членів адміністрації Джо Байдена зростає стурбованість стосовно того, що президент РФ Володимир Путін набирає необхідну силу для зміни траєкторії війни. Зрештою, обидві сторони можуть почати переговори про припинення вогню та замороження війни за...

"Ворог почав наступальну кампанію ще в жовтні минулого року": Селезньов дав прогноз, скільки часу триватиме активний наступ РФ

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:53

Росія буде потужно атакувати на різних ділянках фронту ще приблизно тиждень або два. Про це заявив "Еспресо" колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов. За його словами, зазвичай масштабні наступальні операції можуть тривати в...