"Абсолютно інша історія": Іранські ракети дадуть РФ можливість робити комбіновані удари по Україні частішими, - експерт

Іран може вже найближчими днями поставити в Росію балістичні ракети типу Fateh-360 для обстрілів України. Ветеран російсько-української війни та екскомандир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий пояснив "Фокусу", що це змінить, передають Патріоти України.

Він зазначив, що РФ вичерпала стратегічний запас ракет ще у 2022 році й може атакувати лише зброєю, яку виробляє в період між обстрілами. Йдеться про десятки одиниць на місяць.

Військовий експерт нагадав, що Росія розпочала кількаденну кампанію комбінованих обстрілів, зробивши спочатку перерву у кілька місяців. Він запевнив, що пауза потрібна була, щоб накопичити зброю.

"Найменше РФ виробляє саме балістичних ракет. "Шахеди" вони штампують сотнями на місяць, крилаті ракети — десятками, а ось якщо говорити про балістичні ракети, то тут йдеться про 10–12 одиниць на місяць", — уточнив Дикий.

З його слів, рідкісні удари не дають Кремлю бажаного ефекту — Україна встигає відновлювати пошкоджені об’єкти. Росіянам хочеться, щоб відновитися українці не встигали, а вони тим часом "добивали, добивали й добивали".

Ветеран згадав, що спочатку РФ домовилася з Північною Кореєю. Однак КНДР була здатна поставити лише кілька десятків ракет. До того ж вони не можуть похизуватись точністю.

"А ось Іран — це абсолютно інша історія. Як показує приклад з "Шахедами", Іран є достатньо технологічною країною. Так, це не якісь супер технології на рівні, наприклад, американців, але це добротний рівень років 80-х Радянського Союзу, а це, на жаль, не так вже й мало. Тому, на відміну від північнокорейських, іранські ракети, скоріше за все, летітимуть туди, куди ними й стрілятимуть", — підкреслив Дикий.

За його оцінкою, збивати іранські ракети буде легше за, наприклад, російські "Кинджали", бо вони повільніші. Водночас балістичні ракети над Україною наразі здатні перехоплювати лише системи Patriot.

Дикий спрогнозував, що постачання Іраном 10 балістичних ракет нічого не змінить. Однак у випадку 50 одиниць РФ буде здатна на кілька додаткових ударів, а вже 100 чи 200 ракет "впливатимуть на цілу зимову ракетну кампанію".

"Захід поки що для себе не вирішив...": Огризко вказав на ключову проблему для України під час війни

субота, 7 вересень 2024, 10:50

Західні країни поки що не визначилися зі своїми подальшими діями щодо Росії чи постросійського простору. Страх перед ядерним шантажем з боку Кремля стримує їх від прийняття радикальних рішень, тому Україна опинилася в ситуації, де чує переважно обіцянк...

"Мені здається, що це більш вірогідний шлях": Волкер розповів, чи міняється риторика Трампа щодо України

субота, 7 вересень 2024, 9:59

Наразі риторика Дональда Трампа щодо України вже змінилася, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер, передають Патріоти України. "Саме Трамп забезпечив політичне прикриття Майку Джонсону, спікеру Пала...