Абсолютно неушкоджений і з тепловізором: Службовий собака знайшов ворожий БПЛА на кордоні в Харківській області (фото)

Службовий собака Зевс знайшов справний російський БПЛА ZALA 421-16E2. Це сталося у районі прикордонного пункту Гоптівка, що на Харківщині. Про це повідомили у Східному оперативному територіальному обʼєднанні Нацгвардії, передають Патріоти України.

Тактичний ZALA 421-16E2 може вести аеророзвідку з висоти пʼяти кілометрів та передавати відео з відстані у 30 кілометрів від оператора. Тривалість польоту — чотири години. Саме така "пташка" потрапила до рук українських гвардійців.

"Нацгвардійці отримали інформацію про ворожий безпілотний літальний апарат, який діяв у їхньому районі. Коли його побачили — прийняли рішення відкрити вогонь. Але "пташка" раптово почала знижуватися і здійснила аварійну посадку. БПЛА впав поблизу від кордону з Російською федерацією. Була викликана наша пошукова група, куди входить службовий собака Зевс. Його вміння застосували, аби зберегти життя особового складу та зекономити час пошуку. Нам пощастило, ми спочатку знайшли обірваний парашут гальмування. І це дало змогу працювати нашому Зевсу", — розповів гвардієць "Єгер".

Особливість цього БПЛА в тому, що він може працювати вночі, бо має тепловізор. "Цей БПЛА — розвідник. З його допомогою можна виявляти позиції та корегувати артилерію завдяки автоматичному модулю захоплення цілей. Дрон виявився безпечним, боєкомплекту не ніс. Має вагу сім з половиною кілограмів. Його можна запускати з рук, за допомогою еластичної катапульти. Здійснює посадку завдяки парашуту. Наразі, його складно перехопити засобами радіоелектронної боротьби. Він діє автономно від навігаційних систем. Це дійсно дуже вдала модель, створена завдяки західним технологіям, і яка дуже цінується. Зокрема й тому, що їх небагато. Крім того, завдяки санкціям їхнє виробництво вкрай проблематичне. Тепер ми будемо використовувати цей зразок "російського" ленд-лізу проти ворога”, — пояснив гвардієць "Зібер".

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...