Аби не залізти занадто у борги: На розвиток ВМСУ піде $1,3 млрд з кредиту Великої Британії, ще $1,4 млрд на розсуд Зеленського, - Пристайко

Половина коштів з кредитних 2,5 млрд фунтів стерлінгів (2,7 млрд дол.), які Велика Британія надає Україні, піде на посилення українського флоту. Про це в інтерв'ю телеканалу Дом заявив посол України у Великій Британії Вадима Пристайко, зазначають Патріоти України.

Зокрема, будуть побудовані військово-морські бази. За першими двома вже розпочато підготовчі роботи.

Одна з них буде знаходитись на узбережжі Чорного моря, друга — Азовського.

Повідомлено, що роботи вже почалися на місцях. Вивчення, планування, привязка до місцевості.

Це будуть спеціальні військово-морські бази, де будуть розміщені війська, де буде жити персонал, їх сімї.

«Одна зі складових угоди між Україною і Великою Британією торік — кредит, половина якого була на забезпечення розвитку нашого флоту. Ми знаходимося буквально за тиждень до завершення цього складного процесу», — сказав Пристайко.

Також на виділені кошти найближчим часом Україна придбає у Великої Британії два протимінні кораблі.

Україна веде переговори про покупку для Військово-Морських сил двох протимінних тральників типу Sandown у Великій Британії. Придбати кораблі планується з кредитних коштів, наданих Сполученим Королівством на розвиток ВМС України.

Нагадаємо, у серпні 2021 повідомлено, що Велика Британія передасть два виведених мінних тральщики Ramsey та Blyth Україні.

Тральщики HMS Ramsey та HMS Blyth Фото: Twitter/NavyLookout

Кораблі надійдуть до складу національного флоту після «повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України».

У вересні стало відомо, що ракетні катери Fast Inshore Attack Craft (FIAC) для України почнуть будувати на суднобудівному заводі Babcock Rosyth у Шотландії. Шотландські кораблебудівники побудують головний катер і, можливо, другу одиницю. Виробництво інших шести буде розгорнуто в Україні. Кораблі оснастять обладнанням британського й українського виробництва, а також виробництва інших країн.


Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...