Активні бої в Лівії. Чергові докази про "вагнерівське" командування над арабськими найманцями. Значні військові підкріплення турків та чергова партія МІГ-29 у Сирії

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 1 червня 2020 року

Лівія: У неділю лівійська армія розпочала нову операцію на півдні Тріполі, по звільненню аеропорту. Ударами артилерії були нейтралізовані три автомобілі з озброєнням та декілька стаціонарних позицій навколо аеропорту. Потім у результаті вдалого штурму був звільнений прилеглий район Аль-Каїх, розпочалася зачистка.


Проте подальше просування бійців УНЄ, незважаючи на заяви офіційних представників лівійської армії, було зупинене. Оцінка спроможності ворога чинити опір була недооцінена. Офіційний представник лівійської армії, повідомив, що від тепер всі виявлені цілі будуть знищуватися без милості чи жалю …

На зараз бої тривають на західній околиці терміналу. Сам термінал перебуває під контролем ЛНА. Кільцева дорожня розв’язка з самою дорогою навколо аеропорту у сірій зоні.


ЛНА сьогодні з ранку розпочали і провели масштабний наступ на місто аль-Асабія на південь від Гар’яну і спробували просунутися далі. Штурму попередували атаки з повітря, як казали в УНЄ, провели еміратські літаки. Після чого розпочався сам штурм.


Але враховуючи швидкість з якою просунулися підрозділи ЛНА, урядові війська відійшли майже без спротиву. Таке рішення було прийняте виходячи зі значно переважаючої кількості атакуючих, а також внаслідок «п’ятої» колони Хафтара у самому місті. Як виявилося, значна кількість прибічників заколотника, залишилася у аль-Асабії і не була своєчасно виявлена правоохоронними органами. І вони вдарили у спину.

В цьому наступі, Хафтар задіяв останні поповнення отриманні звідусіль, але без Вагнера. А ще повідомляють, що він привіз з собою декілька Панцирів, у експортному варіанті.


На зараз, ситуація під Гар’яном поки не зрозуміла. Одна сторона стверджує про відбиття нападу, інша про захоплення міста. Точно, так це те, що сили Хафтара знов увійшли до зони дії турецьких БПЛА і там знов розпочалося активне полювання за цілями. Бої зосередились на рубежі воріт Ghout Al-Rih на південний схід від Гар’яну.

Пропагандисти від ЛНА, щоб підбадьорити своїх прибічників почала друкувати «результати збиття» турецьких БПЛА. Розпочала з 3-х з вчора і на сьогодні довела їх кількість до 9-ти. Правда без жодного доказу. Це інформація для тих, хто намагається відшукати данні про реальні втрати Bayraktar)

З тим, не зважаючи на зусилля союзників у Хафтара і далі буде все погано. Туреччина не зупиняє свою допомогу законній владі Лівії. Ці вчора ще два турецьких Lockheed C-130E прибули до Місрати зі Стамбулу.


А біля лівійської столиці помічені на тралах турецькі танки М-60.


Прес-служба лівійської армії опублікувала знайдені списки (російською-арабською мовами) найманців, які воювали в Тріполі і були підконтрольні російському Вагнеру. Хоча те, що в самих списках присутні лише арабські прізвище, лише підтверджує наявність численної «іноземної» компоненти у російських найманських формуваннях, а не заперечує присутність там самої русні. Списки, як бачимо, створені для користування саме російськомовними користувачами (текст з ліва направо). А розраховувалася русня з ними фальшивими грошима.



Рашка після заперечень висунутих США у друці фальшивих грошей для Хафтара, заперечила своє ж заперечення. Кажуть, що лівійські банкноти, вилучені на Мальті, не є підробленими. Як виявилося, «Госзнак» друкує ці папірці аж з 2015 року. Контракт на друк підписаний у 2015 році і угода була затверджена невизнаною Палатою представників у Тобруку.



«У рамках виконання своїх контрактних зобов’язань російська організація направила на адресу ЦБ в м. Тобрук вантаж з надрукованими лівійськими банкнотами. При цьому виходимо з того, що зазначені грошові кошти необхідні для підтримки стабільного функціонування всієї лівійської економіки », – йдеться в повідомленні російського мзс. Та вже свої дерев’яні їм везіть, чого вже там.

Туреччина: Підсилення турецької армії в Ідлібі і підготовка нових підрозділів турецьких проксі в Ідлібі йде постійно.

Буквально вчора заїхало ще 40 одиниць боронованої техніки. Цього разу в Ідліб увійшла колона важких гаубиць M110A2, з дальністю стрільби у 29 км. Гарне посилення.

А раніше, турки розпочали обладнувати повноцінну систему ППО в Ідлібі, для прикриття своїх військ. І така система вже створена. Елементи турецької системи ППО середньої дальності MIM-23 Hawk встановлені в таборі Мастума (на півдні Ідлібу) та аеродромі Тафтаназ (на півночі) в місцях дислокації турецьких військ.


Сирія: І турки розгортають свої ППО не просто так. Русня похизувалася передачею ще однієї партії модернізованих МіГ-29 асадівським ВПС. Церемонія передачі відбулася 30.05.2020р. на російській базі Хмеймім.



І ще до російських списків у Лівії. Джерела ЗМІ підтвердили, що росія запропонувала ув’язненим режиму асада з південного Дамаску, звільнити їх в обмін на те, щоб вони зголосяться воювати на боці Хафтара у Лівії.

Таку «пропозицію» оголосили сім’ям в’язнів, які утримуються в центральних в’язницях “Адра” та “Сайдна”. У разі отримання згоди, русня обіцяла повну амністію шляхом знищення всіх файлів, щодо них.

Процес прийому «на роботу» відбувається за тримісячним контрактом, що буде поновлюватиметеся, передбачаючи 1000 доларів на місяць. При цьому «новобранець» відмовляється від усіх прав та компенсацій у випадку його смерті в Лівії, за винятком медичного обслуговування при поранені. Знов відомий нам сценарій по Донбасу, за яким ху@ло завіз тисячі уркаганів з центральних частин та ще дальше немитої до України.

На тлі продовження внутрішнього очищення революційних груп від злочинного елементу, велику політичну активність розвинув очільник непримиримої ХТШ Абу Мухаммад аль-Джауляні. І крім всього, нещодавно перебуваючи в аз-Завії, зробив цікаву заяву. За його словами, нова битва у Джабаль аз-Завії може розпочатися за місяць-два. «Підготовка до битви триває, ми нарощуємо наші сили і готуємося більше, ніж до попередніх боїв», – додав він.


Його слова, підтверджує зосередження асадитів та іранців на різних позиціях у північній та західній Хама.


Ізраїль: Знову невстановлені літаки завдавали ударів по іранським проксі дислокованих у провінції Дейр Ез-Зор, на сході Сирії.


Місцеві джерела підтвердили, що 3 об’єкти “Бригади Аль-Мунтадхар” на околиці міста Аль-Букамал та в районі Аль-Бадія, в неділю вдень піддавалися повітряним ударам. За оприлюдненими даними, знищені щонайменше 19 бойовиків.

Єгипет: Армія Єгипту завершила чергову пошукову операцію на Синайському півострові. Операція проводилася проти осередків терористів ІДІЛ. Єгипетське міноборони повідомило про знищення за тиждень 19-ти бойовиків в районах п.н Рафах та Шейх-Зувейд., вилучення декількох схронів зі зброєю, СВП та транспортними засобами. В боях проти джихадистів загинули четверо військовослужбовців.


Але такі зусилля поки не дають остаточного ефекту. Так само вчора, після офіційних доповідей про успіхи, терористи підірвали військовий автомобіль поблизу району Аль-Махара. Загинуло щонайменше 5 військових єгипетської армії, в тому числі 2 офіцери.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Ядерний статус не врятує: У Китаї прогнозують повну поразку Путіна в Україні та втрату всіх окупованих територій - The Economist

вівторок, 16 квітень 2024, 7:39

Професор Пекінського університету, директор Центру досліджень Росії та Центральної Азії при Фуданьському університеті Фен Юйцзюнь вважає, що Росія зазнає поразки у війні проти України. Його колонку було опубліковано на сайті The Economist. . На думк...

Україна - не Ізраїль, Росія - не Іран: У Байдена виправдовуються, чому США не збиває БПЛА та ракети російських загарбників

вівторок, 16 квітень 2024, 7:31

США не збиватимуть російські ракети та БПЛА, як це було під час атаки Ірану по Ізраїлю. Про це під час брифінгу у понеділок, 15 квітня, заявив координатор Білого дому у сфері нацбезпеки Джон Кірбі. "Це різні конфлікти. Різний повітряний простір. Різна ...