"Аль-Каїда" в Ємені несподівано втратила свого лідера

Найактивніше відділення сунітського ісламістського терористичного угруповання "Аль-Каїда на Аравійському півострові" (АКАП), яке діє на території Ємену та Саудівської Аравії, оголосило про смерть свого лідера Халіда бін Умара Батарфі в неділю, 10 березня. Про це повідомляє Jerusalem Post з посиланням на моніторингову групу Site Intelligence Group, яка стежить за терористичними організаціями, передають Патріоти України.

У повідомленні йдеться, що терористи "Аль-Каїди" не назвали причину смерті свого ватажка. Відомо, що Халід бін Умар Батарфі очолив терористів "Аль-Каїди на Аравійському півострові" після загибелі у лютому 2020 року його попередника Касима аль-Раймі, про знищення якого у Ємені повідомив тодішній президент США Дональд Трамп.

Що відомо про "Аль-Каїду" на Аравійському півострові

Угруповання "Аль-Каїда на Аравійському півострові" базується в Ємені, де виникло в січні 2009 року внаслідок злиття єменських і саудівських терористичних елементів. Заявлені цілі АКАП включають встановлення халіфату й запровадження шаріатського права на Аравійському півострові й Близькому Сході загалом.

Цілями терористичних дій АКАП були місцеві, американські й західні об’єкти на Аравійському півострові, а також за його межами. Угруповання взяло на себе відповідальність за численні терористичні акти, включно з атакою в січні 2015 року на співробітників сатиричної газети Charlie Hebdo в Парижі, унаслідок якої загинуло 12 людей.

Водночас єменська "Аль-Каїда" ворогує з іншим терористичним угрупованням, яке контролює більшу територію Ємену - шиїтськими бойовиками-хуситами, які поширюють свій вплив в регіоні, здійснюючи напади на торгові судна у Червоному морі, заявляючи про підтримку палестинців у Секторі Гази. Причина ворожнечі між "Аль-Каїдою" та хуситами полягає як у релігійних розбіжностях двох течій ісламу, так і в тому, що перших підтримує Саудівська Аравія, а других - Іран.

19 січня 2010 року Державний департамент США визнав АКАП іноземною терористичною організацією. Усі ватажки відповідно розшукуються як міжнародні терористи. Американська програма Rewards for Justice пропонувала до 5 мільйонів доларів в обмін на інформацію, яка призведе до затримання Халіда бін Умара Батарфі, про смерть якого повідомили сьогодні. За даними Site intelligence group, спадкоємцем загиблого ватажка АКАП стане Саад бін Атеф Аль-Авлакі.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...