Але радіти поки що зарано: У Хорватії на виборах перемогла проукраїнська партія

У Хорватії партія проукраїнського прем’єр-міністра Андрея Пленковича "Хорватський демократичний союз" перемогла на дострокових парламентських виборах, але не набрала абсолютної більшості, і тепер муситиме домовлятися про коаліцію, передають Патріоти України.

Як повідомляє Reuters, після підрахунку майже всіх голосів партія ХДС отримала 61 місце в 151-місному парламенті країни-члена ЄС, що на 15 менше, ніж необхідно для більшості. Його головним опонентом був президент з проросійськими поглядами Зоран Міланович, який хоч і не мав жодного права брати участі у виборах, активно агітував за лівий блок. в результаті коаліція на чолі з опозиційною Соціал-демократичною партією (СДП) посіла друге місце з 42 місцями, що є гіршим результатом, ніж очікувалося.

Ультраправий "Рух Батьківщини" посів третє місце з 14 місцями, що потенційно дало йому вирішальну роль у можливій коаліції ХДС. Але переговори будуть важкими – "Рух Батьківщини" пообіцяв не приєднуватися до жодного основного блоку та має застереження щодо інших менших партій. Інші опозиційні партії, в тому числі Mozemo і Most, які отримали 10 і 11 місць відповідно, закликали всі партії об'єднатися проти ХДС.

У останньому парламенті ХДС мав більшість завдяки підтримці партії сербської меншини SDSS та інших менших партій. Коротка виборча кампанія ознаменувалася суперництвом між прем’єр-міністром Пленковичем і президентом Мілановичем, які не погоджуються щодо конфлікту в Україні, відносин з Європейським Союзом та інших питань. Проєвропейський Пленкович виступає за допомогу Україні; Міланович ні. Однак аби Хорватія і надалі продовжувала допомагати Україні, Пленковичу спершу треба зібрати новий коаліційний уряд.

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...

На місці влучання спалахнула потужна пожежа: Окупанти знову вдарили по Одесі (фото, відео)

середа, 1 травень 2024, 23:18

Увечері 1 травня російські окупанти знову вдарили по Одесі. Про це повідомили місцеві Telegram-пабліки, передають Патріоти України. У мережі з'явилися фото та відео наслідків. Над містом здійнявся дим. За попередніми даними, окупанти вдарили по складу ...