"Американська політика - це про компроміси": Експерт пояснив, чого чекати Україні у разі президентства Гарріс

Якщо нинішня віцепрезидентка Камала Гарріс стане президенткою США, можна розраховувати на те, що Штати продовжать підтримувати Україну грошима та зброєю, ба більше, можливо ця допомога навіть зросте, передають Патріоти України.

Демократична адміністрація вже витратила багато ресурсів – і людських, і аналітичних – на допомогу Україні, тому цю справу Вашингтон має завершити і довести до переможного кінця.

Таку думку у випуску OBOZ.Talk висловив Владислав Фарапонов, голова Інституту Американістики, аналітик "Інтерньюз-Україна". Однак варто враховувати те, що кошти на допомогу виділяє Конгрес, а не особисто президент.

"Тобто президенти або адміністрація, або виконавча влада – вони адмініструють ці кошти. Вони планують використання їх, вони реалізовують ці кошти, але безпосередньо голосує Конгрес. І буде багато залежати від того, яким буде склад Палати представників, яким буде склад Сенату, тому що одночасно з президентськими виборами будуть проходити і вибори до американського парламенту...Якщо республіканці отримують, умовно, більшість в двох палатах Конгресу, а є такі шанси, і Камала Гарріс стає президентом, то вона зможе зробити дуже-дуже мало. Але, знову ж таки, американська політика – це про компроміси, це про домовленості", – сказав експерт.

Він додав, що є й ризик того, що голосування за допомогу України перейде на 2025 рік. Тоді ми можемо опинитися в аналогічній ситуації, яка була з минулої осені, коли пів року не було військової допомоги від Штатів через затримки в Конгресі.

Чи зможе Гарріс вплинути на пришвидшення закінчення війни в Україні

Фарапонов зазначив, що хоч Камала Гарріс і очолювала американську делегацію на Глобальному саміті миру, від неї не доводилося чути якихось детальних заяв щодо завершення російсько-української війни. Однак варто враховувати, що весь цей час вона бачила процеси ухвалення рішень адміністрацією Байдена зсередини.

"Я думаю, що вона розуміє, наскільки багато було поставлено з точки зору репутації Демократичної партії у цій війні. Тому що, все ж таки, дійсно оцінюють і Байдена, і демократів щодо цієї війни по кількості підтримки, по кількості зброї і по швидких рішеннях. І, звісно, питання швидкості тут одне з ключових", – сказав аналітик.

При цьому, на його думку, найближчим часом від політикині не варто очікувати конкретних зовнішньополітичних заяв, адже для неї зараз пріоритет – це отримати схвалення в середині партії, щоб вона могла бути офіційно обраною кандидаткою в президенти.

Можливо, будуть якісь заяви щодо зовнішньої політики від її радників та оточення. А вже після обрання Гарріс кандидаткою на потенційних дебатах з Трампом, на мітингах, вже, ймовірно, буде більша конкретика, зокрема по зовнішній політиці.

Фарапонов нагадав, що віцепрезидентка тричі поспіль брала участь у Мюнхенській конференції з безпеки. Проте там щодо питань, повʼязаних із Україною, вона небагато висловлювалася від себе, та й не мала на це права. Гарріс озвучувала ті меседжі, які були офіційною позицією адміністрації Джо Байдена.

Замість армії "світить" тюрма: СБУ затримала телеведучого "Плюсів", який разом зі спільниками ширив антидержавницьку пропаганду та закликав до збройного спротиву мобілізації

вівторок, 23 липень 2024, 23:55

Служба безпеки України затримала відомого провокатора, який закликав до збройного опору мобілізації, та його спільника, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу СБУ. . За даними джерел кількох українських ЗМІ, йдеться про колишнього теле...

Транзит до Криму важких озброєнь значно ускладнено: У ЗСУ підтвердили ураження останнього порому, що функціонував в Керченській протоці

вівторок, 23 липень 2024, 23:41

Як відомо, залізничний міст для перевезення важких вантажів, в тому числі військової техніки, після пошкодження 2022 року ворог намагається не використовувати через пошкодження конструкції. Українські військові завдали удару по російському залізничном...