Американський генерал закликав розмістити нові бази, ракети і кораблі в Чорному морі біля кордонів Росії

За словами Бена Ходжеса, румунські військові вже давно називають Чорне море "сирійським експресом Росії".

Бен Ходжес. Фото: ВВС.

Експерти Центру аналізу європейської політики закликають НАТО суттєво переглянути свою стратегію поблизу кордонів Росії аж до розміщення нових баз, ракет і кораблів у Чорному морі. Як вважає колишній командувач американськими сухопутними військами в Європі американський генерал Бен Ходжес, саме Чорне море зараз стало «стартовим майданчиком для дестабілізуючих операцій Москви», передають Патріоти України.

За словами генерала, румунські військові вже давно називають Чорне море «сирійським експресом Росії», маючи на увазі потік російських військових кораблів, що перевозять техніку, боєприпаси і солдатів з Росії до Сирії. «Якщо ви подивитеся на будь-яку НАТОвську карту Європи, Чорне море розташоване десь в нижньому правому куті. І саме так до нього і ставилися - як до периферії. Але якщо посунути карту так, що Чорне море буде посередині - це дасть зовсім інший погляд на регіон. І саме такий погляд ми вважаємо вірним зараз», - пояснив Ходжес.
Більш докладно відставний американський генерал і його колеги описали пропоновану НАТО стратегію в недавно випущеній аналітичній доповіді «Один фланг, одна загроза, одна присутність».
Незважаючи на те, що доповідь фокусується на описі стратегії протистояння Росії, як першорядної загрози США, по суті, згадується Китай. У документі йдеться, що в найближчому майбутньому можливий військовий конфлікт між Вашингтоном і Пекіном, і тому східний фланг НАТО в Європі потребує усунення всіх вразливостей.
Ходжес командував американськими сухопутними військами в Європі з 2014 по 2017 рік. І за його словами, поки на східному фланзі у НАТО є кілька слабких місць, якими вміло користується Росія. Однією з таких вразливих точок є регіон Чорного моря, де Москва дуже сильно зміцнилася після анексії Криму в 2014 році.
У своїй новій доповіді Ходжес пропонує створити форпост НАТО в Румунії і зробити з нього не менш важливий стратегічний вузол, ніж нинішні бази альянсу в Прибалтиці і Польщі. Зараз швидко перекинути особовий склад і техніку НАТО з Німеччини в Румунію практично неможливо через Карпатські гори. А переміщення угруповань Альянсу через Польщу ускладнюється тим, що в країні дуже багато озер. Вирішити цю проблему могла б поява бази в Румунії, а також розвиток залізничної мережі в Східній Європі, зазначається в доповіді.
Джерело: ВВС

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...