Аморально "сидять на двох стільцях": Нідерланди пропонують заморозити вступ Сербії до ЄС та зупинити безвізовий режим через Росію

Александар Вучич та Путін

Палата представників парламенту Нідерландів (нижня палата) ухвалила резолюцію, у якій закликає надати Європейській комісії повноваження для покарання Сербії через відмову приєднатися до санкцій Європейського Союзу проти Росії.

У резолюції зазначається, що узгодженість зовнішньої політики Сербії із зовнішньою політикою ЄС у 2022 році впала до 45%. Водночас, минулого року цей показник становив 64%, що є «важливим критерієм у процесі розширення» блоку.

Палата представників закликала уряд Нідерландів звернутися до Європейської комісії з проханням до жовтня 2023 року вийти з «пропозиціями, на основі яких у процесі вступу до ЄС з країною-кандидатом можуть бути застосовані наслідки на неузгодженість із загальною зовнішньою та безпековою політикою, зокрема, заморожування процесу вступу».

В окремій резолюції нижня палата парламенту Нідерландів запропонувала тимчасово зупинити безвізовий режим для Сербії, якщо зовнішню політику країни не скоригують.

Окрім Білорусі, Сербія є єдиною країною в Європі, яка не підтримала європейські санкції проти Москви після вторгнення в Україну. Президент Сербії Александар Вучич раніше назвав міжнародний тиск на підтримку санкцій «полюванням на відьом».

Нагадаємо, раніше Вучич заявив, що буде виступати проти приєднання до санкцій Європейського Союзу проти Росії, аж поки «над нашими головами не буде меча». Разом з тим Сербія не визнала результатів російських «референдумів» у частково окупованих Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях.


Держсекретар США зробив заяву про "нові кроки на підтримку України"

вівторок, 14 травень 2024, 20:51

На Вашингтонському саміті НАТО будуть зроблені «нові кроки на підтримку України». Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу в Київському політехнічному інституті, передають Патріоти України. «Ми хочемо, щоб Україна була в силь...

Найближчими днями: Макрон оголосив передачу Україні додаткового озброєння

вівторок, 14 травень 2024, 20:43

Президент Франції Емманюель Макрон сьогодні, 14 травня, під час розмови з українським лідером Володимиром Зеленським анонсував поставки додаткового озброєння ЗСУ. Про це йдеться у повідомленні Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови презид...