"Аналоговнет": Російський флот став майже посміховиськом, - The Telegraph

Нещодавно Москва і Пекін оголосили про створення "спільної комісії з розвитку Північного морського шляху". Багато аналітиків, в тому числі з Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень, вважають, що це більше вигідно Сі, ніж Путіну, але в будь-якому випадку, бажання Росії використовувати Крайню Північ для діяльності в сірій зоні буде тільки зростати.

Так званий "темний флот" танкерів, що контрабандою перевозять російську нафту, зараз налічує 1400 одиниць і продовжує нехтувати міжнародними морськими конвенціями, використовуючи при цьому небезпечні й часто незастраховані судна. В Африці та Індії з'являються нові, неперевірені реєстри та страхові компанії для прикриття цієї діяльності, в той час як ті, хто намагається відвантажувати нафту легально (за ціною, нижчою за узгоджену), стикаються з непослідовною бюрократією з боку органів влади країн G7, США, ЄС та Великої Британії, повідомляє The Telegraph.

"Проте серед усієї цієї російської активності в сірій зоні є привід для оптимізму: їхні слабкі дії в морському середовищі, коли операції стають звичайними. У Чорному морі 25% російських кораблів були потоплені або пошкоджені", — зазначає газета.

Аналіз потоплення флагмана "Москва" Збройними силами України показав майже повну відсутність базових заходів протиповітряної оборони, не кажучи вже про посилені заходи військово-морського флоту, що перебуває у стані війни. Він був потоплений ракетами класу "земля-земля", але з тих пір не менш ефективними виявилися надводні кораблі без екіпажу, такі як Magura V5, що коштувало Москві понад 500 мільйонів доларів у вигляді втрачених кораблів.

Тут є три хороші новини для Заходу. По-перше, Чорноморський флот Росії зараз майже повністю неефективний. Поки у них ще є ракети "Калібр", їх не можна повністю списувати з рахунків, але наразі їхній бойовий дух має бути на дні. Те, що вони не впроваджують інновацій і не набувають досвіду перед обличчям атак, є чіткою ознакою цього.

По-друге, слідом за цим, російські спроби заблокувати вихід кораблів з Чорного моря продовжують зазнавати невдачі. Це хороша новина як для українського експорту, так і для країн на іншому березі, які від нього залежать.

Нарешті, нездатність Росії контролювати свої ближні води показує, що, за винятком операцій ядерних підводних човнів, зростаюча активність Москви в сірій зоні по всьому світу, хоч і дратує й виснажує ресурси, але не має звичайної військово-морської підтримки для того, щоб стати чимось більшим.

"Україна буде змушена шукати альтернативний шлях": Якщо в найближчі рік-два не буде запрошення в НАТО, ця можливість закриється назавжди, - Чалий

понеділок, 1 липень 2024, 8:30

Голова правління Українського кризового медіацентру, надзвичайний і повноважний посол України у США у 2015−2019 роках Валерій Чалий в інтерв'ю Radio NV висловив переконання, що якщо Україна не отримає запрошення в НАТО у найближчий рік чи два, можливіс...

Поки в Кремлі твердять "патєрь нєт": Партизани зафіксували колону з пораненими окупантами у Маріуполі (фото, відео)

понеділок, 1 липень 2024, 7:44

Окупанти мають значні втрати на фронті. Зокрема, це підтверджує колона із пораненими росіянами, яку помітили у Маріуполі, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал партизанського руху "Атеш". "АТЕШ" зафіксував евакуаційну колону техніки...