"Антиукраїнський" та проросійський: Що відомо про нового президента Словаччини

У другому турі президентських виборів у Словаччині переміг чинний спікер парламенту Петер Пеллегріні, який підтримує політику проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Під час президентської кампанії Пеллегріні повторював деякі наративи Фіцо та звинувачував свого конкурента, прозахідного кандидата Івана Корчка у “підбурюванні до війни”. Про це повідомляє ВВС, передають Патріоти України.

Що обіцяв перед виборами

За словами Пеллегріні, Корчок виступає за те, щоб відправити словацьких солдатів воювати до України, хоча насправді президент країни не має таких повноважень. Також він заявляв про підтримку уряду Фіцо.

"Я буду президентом, який підтримає уряд у його зусиллях щодо покращення життя людей. Я зроблю все, щоб Словаччина назавжди залишилася на стороні миру, а чи не на стороні війни", - говорив Пеллегріні перед виборами.

Водночас новообраний президент стверджував, що не поспішатиме з фундаментальними змінами у зовнішній політиці. "Я гарантую, що ми продовжимо залишатися сильним членом ЄС та НАТО", - сказав він у суботу перед виборами.

Які функції президента Словаччини

У Словаччині виконавча влада належить прем'єру, а повноваження президента сильно обмежені. Він здебільшого виконує церемоніальні функції, але також є головнокомандувачем збройних сил, має право вето на ухвалені парламентом закони, ратифікує міжнародні договори, призначає суддів Конституційного суду. Остання функція може відіграти важливу роль у разі заперечення реформ Фіцо.

"Якщо хтось перемагає, значить хтось програє": Портников пояснив ставлення Трампа до Путіна і Зеленського

вівторок, 17 вересень 2024, 0:18

Журналіст Віталій Портников пояснив, чому Трамп не говорить про Україну з точки зору перемоги, а виключно з точки зору закінчення війни. Про це він розповів у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Він вважає, що в нього гарні стосунк...

Але є "але": Столтенберг визнав, що НАТО могло б не допустити вторгнення РФ до України у 2022 році

понеділок, 16 вересень 2024, 23:49

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс міг би зробити більше для озброєння України, щоб запобігти російському вторгненню у 2022 році Про це повідомляє Reuters, передають Патріоти України. "Зараз ми надаємо військові засоби для війн...