Арештовують вдома або дорогою на роботу: Окупанти катують співробітників Запорізької АЕС

Російські спецслужби піддають тортурам працівників захопленої Росією Запорізької атомної електростанції, аби змусити не розповідати про ризики для безпеки на АЕС інспекторам МАГАТЕ, які приїдуть перевіряти її стан найближчими днями. Про це повідомили працівники ЗАЕС у коментарі The Telegraph, передають Патріоти України.

Також робітники стривожені цим візитом МАГАТЕ, тому що можуть бути провокації з боку окупантів, щоб звинуватити у цьому Україну. За їхніми словами, загарбники хочуть скоротити до мінімуму присутність українців серед персоналу і в кожній кімнаті центру керування поставити кількох російських представників, "які гучно кричатимуть, що дуже чекали "визволення" від режиму в Києві". Українців же вони арештовують вдома або дорогою на роботу та відправляють у підвал, після повернення з якого - всі мовчать. "Зараз мені зрозуміло, що їхня армія слабка, але ФСБ працює. Один з їхніх методів тут - це забирати працівників центру управління "на підвал", - поінформував інженер.

Також один з робітників зауважив, що не буде несподіванкою, якщо під час візиту місії вони раптом почнуть говорити те, що їх змусили говорити. Очевидці, які втекли із ЗАЕС, розповіли, що штаб скоротили до небезпечного мінімуму, обмежили пересування, що ускладнює виконання роботи.

Також співрозмовники британського видання розповіли, що резервуари охолодження ЗАЕС заміновані. Можливо, російські солдати зробили це з міркувань оборони. "Таке відчуття, ніби ми у в’язниці строгого режиму з постійним психологічним тиском, без будь-якого контакту з сім’ями, тому що вони перерізали всіх лінії зв’язку і заборонили мобільні телефони. Ми не можемо стежити за активним обладнанням станції, тому що вони заборонили пересуватися територією вночі. Вони розмістили свою техніку в турбінних залах і заборонили там прохід. Це призвело до постійних конфліктів між працівниками і солдатами Росії", - зазначив працівник електростанції.

Всі очевидці у коментарі виданню підтвердили присутність російської військової техніки на Запорізькій АЕС, зокрема, БМП, військові джипи "Тигр" і самохідні гаубиці "Піон", які належать до найважчих артилерійських установок в арсеналі РФ. Робітник поінформував, що електростанція стала зручною базою для загарбників, з якої можна "виходити вночі і обстрілювати Марганець чи Нікополь".

Деяких працівників ЗАЕС тримали у підвалі по два тижня. Також співрозмовник, який втік з Енергодару, видання повідомив, що окупанти пропонували російські паспорти персоналу електростанції, але всі відмовили і виникла атмосфера "ніяковості та страху". "На станції є місце, де зберігають відпрацьоване ядерне паливо. Там частини ракет застрягли в даху. Рашисти самі зробили фото і спробували заявити, що це українські ракети. Але всі, хто працює там, знають, що вони прилетіли з міста, з Енергодара. Можна визначити це по траєкторії", - сказав експрацівник ЗАЕС, що втік з Енергодару.

Робітник станції, що залишився на ЗАЕС, зауважив, що окупанти хочуть зупинити реактори і відключити електростанцію від української мережі, проте вони це не зробили, тому що є технічні проблеми і загрози для безпеки. За його словами, з вимкненими реакторами станції все одно потрібна електроенергія для систем охолодження. Якщо виникне надзвичайна ситуація, то на ЗАЕС є дизельні генератори, які можуть живити системи охолодження 72 години поспіль.

Також росіяни планують знайти вугілля для запуску сусідньої станції ТЕС, щоб згенерувати достатню для охолодження електроенергію. Проте пошкоджені лінії поблизу Мелітополя це ускладнюють. Інженер з Енергодару заявив, що залишиться разом зі своїми колегами на ЗАЕС, тому що потрібно підтримувати її безпечну роботу попри загрозу потрапити "на підвал" чи зіштовхнутися з гіршою розправою.

Водночас він додав, що після підвалу людей не госпіталізують, медичний відділ нічого не реєструє. Але російські спецслужби контролюють, що якщо вони скажуть щось лишнє, то тоді родичі та близькі будуть під загрозою.

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...