Архімандрит-професор розповів про хитрий план Філарета під час створення ПЦУ

Почесний патріарх ​хотів просто перелицювати, назвати по-іншому вже існуючу структуру і зберегти її в максимально близькій формі до того, чим був Київський патріархат.

Патріарх Філарет. Фото: Корреспондент.net.

Патріарх Філарет розповів про нібито існуючу домовленість між ним, митрополитом Епіфанієм і чинним на той час президентом Петром Порошенком на рахунок формату управління новоствореною Православною церквою України. Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на слова вченого, професора університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі архімандрита Кирила Говоруна, передають Патріоти України.


На одній з прес-конференцій патріарх Філарет говорив, що, згідно з домовленостями, Епіфаній повинен був займатися формальною зовнішньополітичною, представницькою діяльністю, тоді як внутрішнє управління відходило Філарету. Однак митрополит Епіфаній це спростовує.

"Ніхто не знає, хто в цій ситуації говорить правду. Але логічно можна припустити, що якісь домовленості існували. Особливо якщо взяти до уваги те, як проходив Собор, спроби маніпуляцій голосами єпископів та інших делегатів, кількість схем, які були винайдені перед Собором і під час його проведення, щоб обійти прозоре волевиявлення делегатів. Більшість цих спроб, на щастя, провалилися, але тільки завдяки публічній критиці й позиції екзархів - представників Константинопольського патріархату", - заяви архімандрит.

За його словами, виходячи з усього цього можна припустити, що у митрополита Філарета була певна програма, для реалізації якої він давав завдання своїм помічникам винаходити всякі маніпулятивні схеми, з метою здійснити транзит церковної влади таким чином, щоб нова структура церковного управління виявився фікцією, симуляцією, а реальна церковна влада залишалася у нього.

"І Собор, на жаль, в певних своїх процедурах дійсно виявився симуляційні. Те, з чим ми зіткнулися зараз, є наслідком цих схем, які були натхненні митрополитом Філаретом і реалізовані його помічниками. Проте, зараз ми маємо справу з очищенням церковного середовища від старих схем. Нова церква починає задіяти більш здорові механізми, ніж ті, до яких звик митрополит Філарет. Відбувається катарсис, як я вже говорив, - очищення того, що було не зовсім прозорим і чесним", - зазначив Говорун.

Також він підкреслив ще один момент щодо уявлень митрополита Філарета про нову церкву. Його бачення не припускало широкої участі інших церков у новоствореній церкві. Він хотів просто перелицювати, назвати по-іншому вже існуючу структуру і зберегти її в максимально близькій формі до того, чим був Київський патріархат.

Джерело: LB.ua

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...